NATTELIV

tor, 26 nov 2009

Jeg kunne ikke huske mit navn

Gennem flere år var Zelia Vilslev hæmmet af eksamensangst.

Artiklen er fra TJECK april 2009.

 af MICHAEL JEPSEN Hjertet pumpede løs. Maven gjorde ondt, og kvalmen bevægede sig fra maven op mod halsen. Hedeture blev afløst af kuldeture, og en dunkende hovedpine førte til svimmelhed. En lungebetændelse var på vej til at blive en influenza. Zelia Vilslev fra Virum havde det kort sagt ad h. til, da hun blev kaldt ind til eksamen i erhvervsret, hvor hendes lærer og censor ventede. Da hun trådte ind ad døren til eksamenslokalet, gik klappen ned. - Jeg kunne ikke svare på, hvad jeg hed. Det hele sortnede. Alt kortsluttede bare. Jeg kan ikke huske, hvad der skete. Bagefter fortalte de mig, at jeg ikke kunne sige mit eget navn, fortæller 25-årige Zelia.  

En hammer i hovedet

Det var ikke første gang, hun havde oplevet et ekstremt pres i forbindelse med at gå til eksamen. - Det er sket et par gange, at jeg har fået blackout. Jeg får en banken i hovedet som om, der står en og slår mig i hovedet med en hammer. Det føles helt uoverkommeligt. Det er som at løbe 20 kilometer med dårlig kondi, fortæller Zelia, der også har flere klassekammerater, som lider af eksamensangst. - Det er jo kun op til eksamen, man taler om det med de andre i klassen, og så bliver det bare værre. Vi smittede hinanden med nervøsitet. Så sagde en, at censoren så sur ud. Eller som min bedste veninde sagde, da hun havde været inde til eksamen: ”Censor sad bare og gabte”. En anden af mine veninder kastede op, fordi hun var så nervøs.  

Alvorlig ulykke

Problemet med eksamensangst blev for alvor kritisk for Zelia, efter at hun for tre år siden var involveret i en alvorlig bilulykke. - Jeg kørte frontalt ind i et rådyr med 110 km/t. Bilen stoppede og blev presset sammen til halv størrelse. Jeg fik piskesmæld, og siden har jeg døjet med koncentrationsbesvær og hukommelsessvigt. Jeg havde en genoptræningsperiode på halvandet år, hvor jeg slet ikke kunne noget, siger Zelia, der fik flere problemer efter ulykken. - Når jeg skulle fremlægge i klassen, stoppede alle ordene bare. Jeg kunne ikke sige noget. Og når jeg lavede lektier, kunne jeg blive så forvirret over alle mine noter, at jeg til sidst tog dem ud af mappen og smed dem over det hele.  

Fik hjælp af coach

Da Zelia var færdig med handelsskolen, begyndte hun på Erhvervsakademiet København Nord, hvor hun nu læser til markedsføringsøkonom. Her blev hun og de andre elever tilbudt at få hjælp af den personlige coach Danielle Spogárd til at håndtere eksamensangst. Efter seks sessioner af en times varighed med Danielle, har Zelia fået det bedre. - Hvis der før i tiden var noget, jeg ikke kunne finde ud af, så gravede jeg mig ned i et hul. Angsten presser dig ned. Men sådan har jeg det ikke længere. Jeg har fået troen på mig selv og fundet ud af, at det bliver bedre, hvis jeg accepterer, hvordan jeg har det. Så kan jeg godt være afslappet. Jeg har heller ikke den der banken i hovedet længere, siger Zelia, der scorede et 10-tal til mundtlig eksamen efter sine samtaler med Danielle. - Det er også en triumf for mig at bestå et fag, som er rigtig svært. Eksempelvis statistik, som er mega-nederen. Jeg læste 15 timers lektier om ugen i det lortefag, så da jeg bestod, dansede jeg ned ad gangen og var superlykkelig.