Oprydning

ons, 11 nov 2009

Den mest ensomme plads i verden

TJECK gør en undtagelse og giver ordet til en forælder. For vi måtte bare spørge Annas mor: Hvordan kan du leve med og elske en mand, der har misbrugt din datter seksuelt?! Det var som om, verden forsvandt, da jeg hørte, hvad han havde gjort mod Anna. Dagen inden, jeg fik det at vide, havde jeg faktisk sagt til nogle venner, at jeg følte mig så heldig over at være gift med verdens bedste mand! fortæller Annas mor og fortsætter:

Her kan du få hjælp

– og mere viden om incest og seksuelle overgreb www.redbarnet.dk www.seksuelt-misbrugte.dk www.incestcenterfyn.dk www.sexlinien.dk www.incest.dk (Støttecenter mod incest i Danmark) www.thoracenter.dk (Thora Center – center for seksuelt misbrugte og andre) [email protected] - Jeg ved ikke, om jeg nogensinde kommer til at forstå, at han kunne gøre hende så ondt. Og der er INGEN undskyldning for det, men det viser sig jo, at han selv er blevet misbrugt som barn. Og det hjælper måske til at kunne forstå, at han har en grund til at være forskruet.

Hensynsfuld mand

Anna var bange for, at hendes forældre skulle skilles, hvis hun fortalte sandheden. Men moren lovede hende, at det ikke ville ske. - Lige meget, hvad jeg gør, så er der to ting, som jeg ikke kan ændre på: At han er hendes far, og at incesten er sket. Jeg har valgt den mest ensomme plads i verden, for alle ville kunne forstå, hvis jeg havde sparket ham ud. - Han er jo ikke kun incestforbryder, men også en god og betænksom far og ægtemand. Det lyder forkert, det ved jeg godt… siger Annas mor.

Ikke pædofil

Annas mor vil gerne slå fast, at hendes mand ikke er pædofil, men at der var tale om et incest-forhold. - Han tænder ikke generelt på børn. Og han er i gang med behandling. Når børn kommer i puberteten, begynder de at skabe deres kønslige identitet. Spørg en skolelærer, hvordan det er at undervise teenage-piger. Det spil kan også foregå i en familie. - Annas far forstod ikke, at han gjorde hende ondt. I hans syge bevidsthed oplevede han, at Anna ville det samme som ham, siger Annas mor.

Min datter er vigtigst

På trods af det, som familien gennemlever, vælger Annas mor at se på de positive ting. - Alle siger, at incest er det værste. Men han kunne have gjort det, der er værre: At slå hende ihjel! Så havde jeg jo mistet hende for altid. Men jeg har stadigvæk min datter, siger Annas mor. Hvad nu hvis Anna ændrer mening? - Så ved min mand godt, at han ikke har nogen plads i vores hjem mere. Så vælger jeg Anna. Hendes behov kommer før mine, slutter Annas mor. Læs interviewet med Anna her.

Psykologen siger…

Hvorfor er Anna slet ikke vred på sin far, efter han misbrugte hende seksuelt gennem et helt år? TJECK har spurgt Studieleder ved Psykologi på Aalborg Universitet, Jens Kvorning. Jens Kvorning mener, at der kan være flere årsager til, at et incest-offer ikke føler vrede mod sin far, selvom han har misbrugt hende seksuelt: - For det første vil der altid være en emotionel binding til forældrene. Faren er stadig pigens forælder, selvom han har misbrugt hende. Hun er fortsat knyttet til ham og elsker ham. - For det andet kan der være tale om fortrængning. Pigen kan muligvis være i stand til at fortrænge de forfærdelige oplevelser for at beskytte sin tilknytning til faren, fortæller Jens Kvorning. Jens Kvorning mener, at det er helt ok, at Anna føler, som hun gør. Men der er en sandsynlighed for, at hun vil få det anderledes med tiden. Og så er det vigtigt, at hun står ved, hvad hun føler. Både Anna og hendes mor glæder sig til, at faren kommer ud af fængslet, så de kan genoptage familielivet sammen. Jens Kvorning vurderer, at der er en god chance for, at dette projekt kan lykkes. - Det er positivt, hvis familien kan få det til at fungere igen, for faren vil jo altid være pigens far, uanset hvad han har gjort. Han skal selvfølgelig fortsat gå til behandling. Og det er også meget vigtigt, at pigen fortsat går hos en psykolog og taler åbent om, hvad der er sket, slutter Jens Kvorning.

af KRISTINA ABILDGAARD KÖKSAL