Oprydning

ons, 12 sep 2012

Gambler du også med sexsygdomme

Unge husker deres sexpartnere - på godt og ondt. For god sex eller for en sexsygdom. Nu opfordres unge til at blive husket for noget godt - og ikke en sexsygdom.

Kun cirka halvdelen af landets unge bruger kondom, når de er sammen med en ny sexpartner. Mange vælger det fra, hvis de kender hinanden i forvejen. Samtidig tænker mange unge ’ Det sker ikke for mig’, når det drejer sig om risikoen for at blive smittet med en sexsygdom. Næsten tre fjerdedele af landets unge mener, at deres egen risiko for at blive smittet er enten lille eller meget lille. Det viser tallene i en ny undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen har lavet om danske unge og sex op til årets Kun med Kondom-kampagne – en kampagne, som Sundhedsstyrelsen står bag. Men virkeligheden er, at op mod hver tredje ung op til 25 år har haft en sexsygdom, og mange ved ikke selv, at de er smittede. Unges risiko for at blive smittet med en sexsygdom ligger dermed meget højere, end de selv tror.

»Når vi spørger de unge, siger 98 procent, at det er dårlig stil at smitte en anden med en sexsygdom. De vil endda hellere huskes som en dårlig sexpartner end som en, som smittede med en sexsygdom. Alligevel undlader ca. halvdelen at bruge kondom konsekvent, når de er sammen med en ny partner. Det er rigtig uheldigt, for halvdelen af alle, der smittes med klamydia, oplever ingen symptomer,«

siger Niels Sandø, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen og projekt­leder på Kun med Kondom. I de næste to uger vil et rekord stort antal skoler, tøjbutikker, fitnesscentre, cafeer og kommuner over hele landet deltage i Kun med Kondom 2012 for at få de unge til at huske kondomet.

»Unge husker deres sexpartnere – på godt og ondt. Derfor stiller kampagnen de unge spørgsmålet: ’Hvad vil du huskes for?’ og opfordrer dem til at blive husket for noget godt og ikke for en tur til lægen med klamydia, kondylomer eller herpes,«

siger han. Sundhedsstyrelsen vurderer, at 50.000 danskere på landsplan er smittet med klamydia. Hvert år er ubehandlet klamydia skyld i cirka 4.000 tilfælde af underlivsbetændelse, knap 500 danske kvinder bliver ufrivilligt barnløse, og mere end 300 danske kvinder bliver gravide uden for livmoderen.

 

Unge kan blive ildsjæle med kondom

Kun med Kondom-kampagnen skydes i gang mandag den 10. september og kører frem til den 23. september. Den er rettet mod især de 18-22 årige, og de unge vil møde kampagnen i tv, radio, magasiner og online. 87 kommuner har meldt sig til kampagnen, der også bakkes op af mere end 700 uddannelses­institutioner, diskoteker og andre lokale aktører over hele landet. Kampagnen kører samtidig på Facebook, hvor unge blandt andet kan hjælpe rapperen AndyOp at skrive et kondom-rap eller blive ’ildsjæl’ og dele kondomer ud i eget netværk.