Oprydning

man, 16 nov 2009

Prodigy er tilbage

Prodigy gav en forrygende comeback-koncert i Den Grå Hal på Christiania. TJECK mødte de tre London-ravere, der stadig kan levere vare på scenen her små 20 år efter, bandet startede.

(Fra TJECK Magazine, April, 2009)

Maxim Reality, Prodigy’s mørke, maniske danser, kan næsten ikke forstå det, men den er god nok. Det var i 1994, at Prodigy sidst gik amok i Den Grå Hal på Christiania. Nærmere bestemt 18. november, oplyser deres manager, John, da vi sidder backstage sammen med de tre gutter. I mellemtiden har Maxim rundet de 40 år. Keith Flint, ham med piercingerne og klovnefrisuren fra ”Firestarter”-videoen, er 39, mens den musikalske hjerne bag Prodigy, Liam Howlett, er yngstemand med sine 37 år. Prodigy-medlemmerne er altså lige under eller lige over de 40, men fede og færdige? Nope. De fyrer et brag af en energiudladning af i Den Grå Hal, og de har primært lavet deres nye album for netop at komme ud på alverdens scener og gå amok sammen med alle, der gider høre på dem, fortæller Liam.

Vil ud til masserne

 - Vi har ikke brugt to år i studiet for at være et undergrunds-band. Jeg mener, undergrund er sådan lidt: ”fuck off! Vi spiller for tre mennesker i en eksklusiv klub” …, begynder Liam.  - …ja, og sælger ti albums, fortsætter Keith.  - Vi vil bare have musikken ud til folk. Vi vil ud og turnere i mærkelige lande og mærkelige steder og spille koncerter, siger Liam.  Keith fortæller, at han blandt andet glæder sig meget til at komme ud og spille på festivaler. Dog kommer Prodigy ikke forbi Roskilde i år, men forhåbentlig næste år, siger han.  - Men det er muligt, vi kommer tilbage til Danmark i efteråret. Der er nogle ting på tegnebrættet, som vi ikke kan løfte sløret for endnu. Generelt spiller vi alle steder, hvor folk gider høre os, siger Maxim ydmygt.  Han kunne ellers godt ligne en mand med superstjerne-tendenser, som han sidder yderst i sofaen med øjnene bag et par mørke solbriller og med ryggen ud mod Refshalevej, som bagsiden af Den Grå Hal støder op til.  

Ligeglade med fremtiden

Maxim, Keith og Liam bekymrer sig ikke om deres fremskredne alder eller spekulerer på, hvor længe de kan blive ved med at rave derudad med energi-udladninger af en anden verden på scenen. - Don’t know and don’t care, siger Liam tørt. Keith supplerer: - Jeg kigger kun et par uger frem ad gangen. Jeg ved, vi skal turnere nogle uger nu, så jeg ved, hvor længe jeg skal være væk. Og det er det. Ellers handler det for mig bare om at nyde øjeblikket. - Man mærker heller ikke alderen på samme måde, når man spiller i et band, mener Maxim. - Man er ligesom i en tidskapsel. Jeg føler i hvert fald, vi laver det samme, som vi altid har gjort, selvom folk måske forventer, at vi bliver blødere i vores musik med alderen. - Jeg synes faktisk, jeg har mere overskud til at optræde nu end tidligere, siger Keith.

Vil promovere ny musik

Hvor det for Prodigy som band handler om at nyde hver optræden og ikke tænke på fremtiden, er der mere langsigtede strategier med hensyn til bandets eget label. Det blev stiftet i 2008 og hedder ”Take Me to the Hospital” ligesom et af numrene på bandets nye album, ”Invaders Must Die”, som i øvrigt er første udgivelse på det nye label. Filosofien bag pladeselskabet er, at der skal produceres nyskabende musik. Intet mindre end ”the future of electronic music”, som Liam siger det. - Det skal være noget helt nyt. Jeg får løbende ting tilsendt, som minder meget om Prodigy, og det kommer helt sikkert ikke ud. Vi vil finde noget, der er anderledes, siger Liam. - Men det er noget, der tager meget tid. Jeg lytter til en masse musik, hver gang jeg er tilbage i studiet. Og der er et par ting, jeg har taget fra, som kunne være interessante. Men jeg får først tid til at kigge rigtigt på det senere på året.

Hvad med Danmark?

Prodigy-fans må så krydse fingre for, at Liam ikke bliver så opslugt af at lytte til andres musik, at bandet ikke får tid til at holde, hvad Maxim lægger op til – nemlig at Prodigy giver koncerter i Danmark til efteråret. Maxim og Keith virker i hvert fald klar til at komme tilbage. Maxim fortæller, at et par af hans gode venner er her fra Danmark. Og Keith erklærer også sin kærlighed til landet: - Her er meget afslappet, og der er en god ”vibe”. It’s kinda like Amsterdam … except for the hookers.

Prodigy er:

 Liam Howlett, 37 år  Maxim Reality, 41 år  Keith Flint, 39 år    P

rodigy’s bagkatalog

 The Experience, 1992  Music for the Jilted Generation, 1994  The Fat of the Land, 1997  Always Outnumbered Never Outgunned, 2004 (*)  Their Law (The Singles 1990-2005), 2005  Invaders Must Die, 2009  *) Man kan diskutere, om “Always Outnumbered Never Outgunned” overhovedet er et Prodigy-album. Det fremstår mere som et Liam Howlett-soloalbum, da ingen af de andre Prodigy-medlemmer medvirker.  

De største Prodigy-hits:

Out of Space (The Experience) Voodoo-People (Music for the Jilted Generation) Poison (Music for the Jilted Generation) No Good (Music for the Jilted Generation) Smack My Bitch Up (The Fat of the Land) Firestarter (The Fat of the Land) Breathe (The Fat of the Land)

af Erik Christian Larsen / foto: Paul Dugdale