Oprydning

tir, 29 sep 2009

Slagsbrødre

Intet er bedre end en slåskamp med tvillingebror Anders, fortæller Håkan Nyblom, der snart skal kæmpe om medaljer ved VM i brydning. Brødre-dysterne kan godt slå gnister og kaste en flyveskalle eller to af sig.

Hvorfor valgte du brydning som sport?

Jeg var i dagpleje sammen med min bror, Anders. Dagplejemorens søn gik til brydning, og han fik så lokket os med.

Hvad fangede dig ved det?

Man slås jo meget i den alder, så det var fedt at komme af sted og få brugt noget energi og få lov til at kaste lidt rundt med hinanden. Min bror og jeg sloges rigtigt meget dengang, så vi trænede også lidt i smug, kan man sige.

Slås I stadigvæk?

Det er stilnet lidt af. Anders stoppede med at bryde på konkurrenceplan tidligere i år. Men før, når vi trænede sammen, kunne vi ikke gå bare en enkelt omgang uden at komme i slagsmål. Og det var sådan noget med skaller og den slags.

Det handlede om håneretten i familien?

Ja, men den er der nu ingen tvivl om, hvem der har. Det lykkedes aldrig min bror at vinde over mig i 10 år.

Bruges der mange bissetricks inden for brydning?

Der kan godt være nogen, der lige hiver fat i kronjuvelerne, når man ligger der på måtten. Men... det har jeg nu aldrig gjort. Og hvis der er nogen, der gør det på mig, så får de bare lige en albue tilbage i hovedet.

Kan man bruge sine brydegreb i fritiden. For eksempel hvis man er i byen?

Ja, det er da sket, at man har været i byen og har været oppe at slås. Måske ikke lige det stolteste øjeblik. Men det er nu også længe siden.

Jeg tænkte mere som selvforsvar?

Altså, man skal nok ikke lige sparke ud efter en, der har gået til karate. Men hvis man kommer ind på kroppen af folk, kan brydning helt sikkert bruges som selvforsvar.

Hvad er dit eget bedste greb?

Det hedder ”omvendt livtag” og foregår, når vi ligger ned på måtten.

Hvordan ser du dine chancer ved VM?

De er gode. Der kommer cirka 40 brydere i min vægtklasse, og jeg hører i hvert fald til i den bedste tredjedel. Men det handler selvfølgelig også om, at man har marginalerne i de afgørende øjeblikke.

Hvad betyder det for dig, at VM i brydning foregår i Danmark denne gang?

Herning er jo min hjemby, og det giver da helt sikkert lidt ekstra motivation. Det ville være fedt at vinde på hjemmebane.

af ERIK CHRISTIAN LARSEN - foto KLAUS SLETTING-JENSEN