søn, 19 maj 2019

Sådan får du overblik over din privatøkonomi

Som privatperson kan det ofte være uoverskueligt og til tider umuligt at have overblik over sin økonomi. For selvom man tror, man har styr på omkostningerne og indtægterne, bliver alt for mange enten skuffede eller overraskede, når måneden er ved at være ovre, og saldoen på bankkontoen er negativ. Men i artiklen her kigger vi på, hvordan du ganske simpelt kan få bedre kontrol over din økonomi og indsigt i, hvad det faktisk er, du bruger penge på. Så slipper du for at skulle sidde sidst på måneden og gætte dig frem til, hvad de penge gik til, du faktisk havde forventet var til overs. 

Lav et privatbudget for alle dine faste udgifter

Det første råd til, hvordan du får bedre overblik over din privatøkonomi, går ud på, at du skal lave et budget for alle månedens faste omkostninger. For i langt de fleste tilfælde er det faktisk i forbindelse med disse, man laver fejl. Enten har man fejlagtigt troet, at man betalte færre penge til eksempelvis el og varme, og ellers har man bare flere, end man lige havde forventet. Har man et overblik over sine faste udgifter, vil man også have mulighed for at kunne planlægge, hvor mange penge man har til sjov og ballade. Med udgangspunkt i restbeløbet kan man nemlig se, hvor stort ens økonomiske råderum er – og det er ikke en helt uvæsentlig kalkule, hvis man gerne efterfølgende vil sætte penge til side i forbindelse med eksempelvis byture, biografture eller anden form for hygge med familie og venner. Har du et stramt budget, kan du også med et fast budget nemmere se, hvornår det eventuelt kan være relevant at overveje forbrugslån. Du kan læse mere om lukrative forbrugslån på Minifinans.

Sammenlign forsikringer og abonnementer

Når man alligevel er ved at kortlægge alle sine omkostninger, kan man passende i samme omgang vurdere, om man nu også har de allerbedste løsninger i forhold til forsikring, telefoni og andre abonnementer. For har man ikke det, kan der være gode penge at spare på månedlig basis. Brug derfor gerne et par timer på at ringe rundt til forskellige udbydere og få indhentet nogle tilbud. På den måde kan du også nemmere få klarhed over, hvilke poster der skal nedjusteres.  Denne øvelse bør du faktisk lave et pr gange årligt, så du hele tiden undersøger markedet for billige alternativer og bedre løsninger. Selvom man måske har en tilstrækkelig løsning, kan det nemlig sagtens være, at man skifter behov i løbet af året og ikke nødvendigvis har brug for de fordele, der er ved de forskellige tilbud. Kig derfor altid dine abonnementer igennem, og sæt en fast dato for, hvornår du gør det næste gang igen.