Sådan slipper du af med eksamensangst

TJECKs uddannelsescoach giver gode råd.

Danielle Spogárd er TJECKs uddannelsescoach. Foto: Martin Sølyst

(Artiklen er fra TJECK april 2009)

Danielle Spogárd er personlig coach med speciale i eksamensangst. 90% af de elever, hun hjælper, har en grad af eksamensangst.

– Eksamensangst minder meget om stress og har de tidligste symptomer for stress, siger den 27-årige coach.

Hun mener dog, at man kan vende den nervøse sitren i kroppen til noget positivt.

– Lad frygten styre dig på den fede måde. Du skal være glad for, at du mærker frygt og angst, for det er kroppens måde at fortælle dig, at det her betyder noget for dig. Tak din krop for, at den er i stand til at mærke dig.

– Men det er klart, at balancen vipper, hvis du får et decideret black-out og ikke kan huske, hvad du hedder. Det er skidt, hvis du ikke kan samle dine tanker, har svært ved at huske pensum, eller har forhøjet blodtryk.

 

Søg dispensation

– Nogle studerende har koncentrationsbesvær. Det gælder eksempelvis en del unge, som har fået piskesmæld. Disse unge har mulighed for at søge om ekstra eksamenstid. Det er dog kun de færreste, der benytter muligheden, oplyser Danielle Spogárd.

– Enten er de ikke klar over, at de kan søge dispensation om at få ekstra eksamenstid, eller også tør de ikke bede om dispensationen, fordi de synes, det er pinligt.

 

Få succes

Danielle Spogárd har lavet en succespyramide med tre faktorer, som afgør, hvilken tilstand man befinder sig i, når man går til eksamen

 – Du skal genkalde dig situationer, hvor du har det rigtig godt, og hvor du føler dig selvsikker. Det kan være sport, dans eller noget andet. Noget, du er god til. Husk på, hvordan du har det i den tilstand. Kig på dit sprog, din fysiske tilstand og dit fokus, når du er bedst, og forsøg at overføre den tilstand til eksamenssituationen.

 

Se her, hvad du kan gøre, hvis klappen går under midt under eksamen:

http://www.tjeck.dk/2009/08/tjecktv/tjeck-uddannelsescoach-sadan-g%c3%b8r-du-hvis-klappen-gar-ned-til-mundtlig-eksamen/

Skriv til TJECKs uddannelsecoach og få gode råd om at håndtere din eksamensangst: tjeck@vermoe.dk

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.