SAMFUND

ons, 03 jan 2018

De 21 bedste film i 2017

2017 er fortid, og lige nu snakker alle om året, der gik. Vi husker Trumps mange vilde Twitter-udbrud, fadæsen om den nye politiskole, #meetoo og meget mere. Men indenfor filmens verden er der også en hel del, der er værd at huske. Derfor har vi lavet en liste over de 21 bedste film fra det forgangne år. Listen er skrevet i vilkårlige rækkefælge.

Tekst: Lou von Brockdorff

Lala Land

None

None

Lala Land fik dette år flest oscar-nomineringer, hele 14 styks. Filmen endte kun med et vinde et par stykker, men alle nomineringerne er ganske velfortjente, for Lala Land er blødende smuk, og den har et fantastisk musik-score. Alt i alt en dejlig tilbagekomst af musicalgenren.  

Logan

None

None

Logan er Hugh Jackmans sidste omgang med Logan/Wolverine. Filmen blev en rørende, sindssygt medrivende superhelte-film, som var mørk og voldelig, og som er mange niveauer bedre end resten af Marvels film.

Free Fire

None

None

Free Fire har et meget enkelt koncept. Et våbensalg går galt, og de involverede ender med at søge i dækning og skyde på hinanden i en forladt lagerhal. Det går der cirka 90 minutter med. Free Fire er sjov, veleksekveret, flot og meget underholdende.  

The Handmaiden

None

None

Det er den sydkoreanske instruktør Chan-Wook Park, som har instrueret The Handmaiden, og han har formået at lave en fantastisk smuk og medrivende film, som har flere tvists og ender fuldstændigt uforudsigeligt.  

En Fantastisk kvinde

None

None

En Fantastisk kvinde fortæller historien om den transkønnede Marina. Hun mister sin ældre kæreste, da han dør, og herefter begynder en kamp for at få lov til at blive accepteret som den, hun er. Filmen fortæller en skræmmende historie om et samfund og en familie, som nægter at acceptere Marina.  

Killing of af sacred deer

None

None

Yorgos Lanthimos laver altid nogle virkelig interessante, forstyrrende og syrede film. Killing of af sacred deer er en forfriskede anderledes film, som igennem sin to timers lange handling konstant er underholdning.  

Neruda

None

None

Neruda er en smuk og virkelig flot og velfungerende chilensk film om Pablo Neruda, som gemmer sig for det chilenske styre i eksil. Filmen viser Chile fra sin allerbedste side med smukke billeder, smuk musik og en voice-over, som virkelig fungerer, og som guider seeren igennem filmen.  

Paddinton 2

None

None

Paddington 2 blev en af dette års bedste familiefilm. Filmen er efterfølger til Paddington, som udkom i 2014. 2’eren formår at blive mindst ligeså underholdende og rørende som den første film.  

Baby Driver

None

None

Baby Driver bliver nogle steder beskrevet som en action musical, og det skyldes, at musikken spiller en stor rolle i filmen. Baby driver fungerer sindssygt godt med funky musik, seje bilscener og et cast, der spiller eminent.  

Get out

None

None

Get Out er en gyser/komedie/satire, som er en af dette årtis bedste gyserfilm. Den er uhyggelig, sjov, nervepirrende, forstyrrende og super flot. Og det gør, at den fungerer på alle punkter og er en film, som kun bliver bedre ved flere gennemsyn.  

Bladerunner 2049

None

None

Blade Runner 2049 er efterfølgeren til Bladerunner fra 1982, og den skuffer ikke. Filmen har flere sindssygt flotte scener, og især effekterne og scenografien er vanvittigt imponerende. Bladerunner 2049 er en super efterfølger og hænger godt sammen med etteren fra 1982.  

Dunkirk

None

None

Dunkirk er en tight krigsfilm, som er nervepirrende og underholdende. Som publikum sidder man anspændt i de ca. 90 minutter, filmen varer. Det er blandt andet på grund af filmens velfungerende musik-score og de flotte billeder. Dunkirk er en af de bedste krigsfilm i de seneste 20 år.  

Planet Of The Apes: Opgøret

None

None

Planet Of The Apes: Opgøret er den sidste film i den nye trilogi om Abernes Planet, og i denne film er aberne endnu flottere animeret end før. Krigen mellem aberne og menneskene er nu mere intens og har referencer tilbage til 2. Verdenskrig og koncentrationslejre.  

Thelma

None

None

Thelma er en af dette års bedste nordiske film. Joachim Trier laver en nordisk thriller, som har internationalt potentiale, og som både er flot, skræmmende og rørende. Det er den bedste nordiske gyser siden Lad Den Rette Komme Ind, som udkom i 2008.  

Barndom

None

None

Den norske dokumentar Barndom er en af dette års bedste dokumentarfilm. Den giver et meget rørende indblik i børnenes liv og deres hverdag i en norsk skovbørnehave. Man kan ikke lade være med at mindes sin egen børnehavetid.  

Hobbyhorse Revolution

None

None

Hobbyhorse Revolution er den anden dokumentar på denne liste. Den omhandler de finske piger, der dyrker kæpheste som hobby. Filmen viser et rørende billede i en anderledes verden og viser, at det er ok at være anderledes og udleve sin hobby, hvis det er det, der gør dig glad.  

Frantz

None

None

Francois Ozon har instrueret filmen Frantz, som foregår efter 1. Verdenskrig i Tyskland. Filmen er i sort/hvid og har en superflot billedside. Samtidig har den flere tvists og overrasker sit publikum.  

The Square

None

None

The Square er dette års helt store nordiske film. Den har både vundet De Gyldne Palmer i Cannes og Den Europæiske Filmpris, og den er nomineret til en Golden Globe. The Square giver et indblik i, hvad kunst er, og vores forståelse af kunst, og hvad det vil sige at være menneske i 2017.  

Elle

None

None

Elle er Paul Verhoevens film om en forretningskvinde, som bliver voldtaget og derefter ender med at skulle kæmpe med sin psyke og sin søgen efter den mand, som voldtog hende. Det skal hun gøre samtidig med, at hun skal være en benhård forretningskvinde og passe sin karriere.  

Detroit

None

None

Detroit er instrueret af Kathryn Bigelow og handler om optøjer i Detroit i 1967 imellem hvide politimænd og sorte unge mænd. Filmen er intens og underholdende og har et virkeligt velspillende cast. Filmen varer to timer og 23 minutter og er nonstop underholdning.  

En Frygtelig kvinde

None

None

En Frygtelig kvinde er Christian Tafdrups anden spillefilm som instruktør, og med den har han lavet årets bedste danske film. Filmen viser ærligt et moderne parforhold og viser hvor skadeligt, det kan være. Det er både skræmmende og utroligt sjovt og underholdende at være vidne til.