SAMFUND

man, 30 jun 2014

En jordomrejse gør dig klogere!

En nyhed der kan glæde de fleste unge, sætte nervøsiteten i gang hos en del forældre og måske rokke ved politikernes iver efter at få unge i gang med en uddannelse hurtigst muligt? I en rundspørge, foretaget af Jysk Rejsebureau, viser det sig at unge, der har været på jordomrejse har lært mere om sig selv, om verden – og i al almindelighed, efter de har været på jordomrejse.

De unge kommer ikke kun hjem med en masse indtryk og oplevelser i backpack'en - de kommer med stor sandsynlighed også hjem som forandrede mennesker. 86,9 procent af de adspurgte jordomrejsende svarerede nemlig også ja til, at rejsen har ændret dem som menneske.

En jordomrejse forandrer dit liv

De adspurgte i den store rundspørge har bl.a. skulle svare på, hvordan man med en jordomrejse forandrer og udvikler sig som menneske. 74 % svarer, at deres jordomrejse i nogen, høj eller meget høj grad har påvirket deres livsførelse senere i livet. Bl.a. svarer de, at man lærer meget mere om sig selv og derfor booster sin selvstændighed og selvtillid - og bliver mere udadvendt. Man får selvsagt en større indsigt i og viden om andre kulturer, og det har den positive effekt, at man bliver mere rummelig som menneske. Og hvad angår de sproglige evner, så giver de vist sig selv.

Kommer til at stå på egne ben

”Det er meget forskelligt, hvad folk får ud af en jordomrejse”

forklarer Janni Hedeby Brodersen, der er rejsekonsulent hos Jysk Rejsebureau i Århus og har arrangeret jordomrejser i 10 år:

”Nogen har det bare rigtig sjovt og får et indblik i andre kulturer, mens andre bliver meget påvirkede af, hvad de oplever og ser ude i verden. Og det kan ændre deres generelle verdenssyn. For de flestes vedkommende kommer de hjem som stærkere individer, da de har prøvet at stå på egne ben ude i verden og oplevet, at de kunne. Deres grænser er blevet skubbet.”

Til gengæld svarer størstedelen af de berejste, at deres tur ikke har haft indvirkning på deres valg af uddannelse eller beskæftigelse. Så måske forældrene og politikerne ikke skal være så bange alligevel – og til de unge: Det er vist bare om at komme af sted.