SAMFUND

tor, 27 feb 2014

Gode veninder, men langt fra ens

None

None

Er du den generte type, eller er du udadvendt og vild med at møde nye mennesker? Her kan du møde Fia og Line, som tænker meget forskelligt om førstehåndsindtryk, skolefremlæggelser og mødet med søde fyre.

Tekst: Jesper Møl Trads Foto: Gitte Egebæk Vadstrup Fia Svarre Monk, 17 år, er ikke hende, der råber højest i klassen. Hun er mere stille i det. Helt omvendt er det med hendes vendinde Line Dam på 18 år, der gerne går forrest til fester og i skolen. Fia er introvert. Line er ekstrovert. Mens introverte personer er tilbageholdende i forhold til at møde nye mennesker og i sociale sammenhænge er ekstroverte mennesker som oftest lidt længere fremme i skoene.

De andres indtryk

»Jeg var meget nervøs for, hvad de andres førstehåndsindtryk var af mig, og hvad de tænkte,« fortæller Fia om første skoledag og uddyber, at hun så folk an i stedet for at åbne sig op. Line forklarer, at også hun var afventende, men i stedet brugte humoren som våben. »Med tiden har jeg lært mig selv at joke mig ud af ubehagelige situationer, og at folk griner med en og ikke af en,« forklarer Line og fortæller, at nervøsiteten ikke er et problem.

Dans og drenge

Line er ikke bange for at gå hen til fyren og snakke med ham, mens Fia beskriver sig selv som typen, der skal scores. »Jeg er ikke den type, der løber ud på dansegulvet. Jeg er ikke er vild med at smide hæmningerne foran andre,« forklarer Fia. Hun vil hellere holde sig til dem, hun kender. »Der er jeg nok helt modsat af Fia,«  siger Line og uddyber: »Dansegulvet er noget af det første, jeg går mod. Herudover prøver jeg at få mig en øl hos nogle af drengene.«

En presset hverdag

I hverdagen bruger Fia fitnesstræning til at koble af og skabe sig et frirum. Line løber og bruger meget tid på skolearbejde. Når pigerne skal fortælle det mest skræmmende ved gymnasiet, er det for Fia, at alt man gør i gymnasiet giver karakterer. »Presset og forventningerne fra forældre og klassekammerater skaber en sammenligning mellem eleverne indbyrdes. Der er et konstant ræs om at få de bedste karakterer, og man bliver stemplet lige meget hvad,« fortæller Fia. Hun synes, det er kørt for meget op, og Line er enig: »Det største pres, jeg føler, er dog det, jeg lægger på mig selv. Jeg kan godt lide, at man skal gøre sit bedste,« forklarer Line. Når pigerne skal lave oplæg i skolen, er Line i sit es. Hun elsker at vise sit arbejde til andre. Fia er helt i den anden grøft og hader det. Hun er nemlig bange for, at komme til at sige noget forkert. »Fremlæggelser er det værste jeg ved!«

Fremtidsdrømme

Pigernes fremtidsdrømme afslører deres forskellighed. Line har en drøm om at læse International Business på CBS i København. Hun vil gerne beskæftige sig med kommunikation og marketing. Fia går en modsat vej og har tanker om at læse til jordmoder. De ser begge frem mod studenterhuen om halvandet år og tiden sammen i sidste halvdel af gymnasiet.

5 ting om introverte personer:

• Har brug for tid alene. • Foretrækker den stille samtale. • Vil gerne observere en forsamling. • Tænker tingene godt igennem. • Har styr på det de forklarer om.

5 ting om ekstroverte personer:

• ?Vil gerne bruge meget tid sammen med andre. • Ser frem til dansegulvet under fester. • Går forrest i samtaler. • Lidt eller ingen nervøsitet. • En stor tro på sig selv.