Afskaffelse af retsforbeholdet er en nødvendighed for at give politiet ordentlige arbejdsbetingelser, mener de radikales Zenia Stampe. Mens Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU, mener at EU har udviklet sig i en meget uheldig retning, der betyder, at mere og mere magt trækkes væk fra befolkningen og centreres i Bruxelles.
Læs spørgsmål og svar her:Zenia Stampe, Radikale Venstre:
”Ja” eller ”nej” til afskaffelse af retsforbeholdet?
»Ja«Hvorfor er en afskaffelse er retsforbeholdet en god idé?
»Vi skal afskaffe retsforbeholdet, fordi dansk politi skal kunne samarbejde med de andre europæiske lande om at bekæmpe kriminalitet. Vi skal kunne fange forbrydere, også hvis de arbejder og rejser over grænser. Det handler for eksempel om narkohandlere, menneskehandlere, økonomiske storsvindlere og terrorister. Vi skal give politiet de bedste muligheder for at kæmpe mod dem.«Hvad er fordelene ved en afskaffelse?
»Det er en nødvendighed for at give politiet ordentlige arbejdsbetingelser. Men helt almindelige danskere og danske virksomheder har også brug for, at vi får afskaffet det retsforbehold. Hvis man for eksempel er forfulgt af en stalker, så har man brug for at være beskyttet også i andre EU-lande. Eller hvis et udenlandsk firma skylder et dansk firma en masse penge. Så har man brug for at kunne inddrive den gæld også i andre lande end i Danmark.«Skader et ’ja’ ikke Danmarks mulighed for selvbestemmelse på vigtige områder som tværnational kriminalitet og indvandring?
»Nej. Tværtimod. Hvis vi afskaffer forbeholdet har vi indflydelse på, hvordan samarbejdet om grænseoverskridende kriminalitet fungerer, og vi bestemmer selv, hvad vi vil være en del af. Hvis vi derimod beholder forbeholdet, så har vi ingen indflydelse, og vi skal hele tiden bede om lov for at være med.«Lande som Norge og Schweiz har gode samarbejder med Europol - hvorfor kan Danmark ikke have det samme uden at vi afskaffer retsforbeholdet?
»Vi skal spørge om lov for at få sådan et samarbejde, og det er slet ikke sikkert, at de andre EU-lande vil lade Danmark blive ved med at køre på frihjul. Og hvis de går med til det, så betyder det bare, at vi får lov til at følge det, de andre beslutter, men vi får ikke nogen form for medbestemmelse. Sådan er det for Norge og Schweiz i dag, og det er ikke en særlig god ordning for dem.« LÆS OGSÅ: "Øh… Retsforbeholdet og politisamarbejdet siger du?"
Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU
”Ja” eller ”nej” til afskaffelse af retsforbeholdet?
»Nej«Hvorfor er opretholdelse af retsforbeholdet bedst for Danmark?
»Det er faktisk et meget enkelt valg om, hvem man synes, der skal have den afgørende indflydelse på dansk retspolitik, og om hvorvidt den skal bestemmes i Danmark eller i EU. Med tilvalgsordningen er det udelukkende op til de EU-begejstrede partier at bestemme, om vi skal have mere eller mindre EU. Med retsforbeholdet er det op til befolkningen, fordi vi så kun overdrager magt efter folkeafstemninger.«Hvad er fordelene ved fortsat opretholdelse?
»At befolkningen fastholder sin demokratiske indflydelse på retspolitikken samtidig med, at Danmark fortsat kan samarbejde internationalt om bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet og andre ting, som kræver fælles løsninger. Det forhindrer retsforbeholdet slet ikke. Men tilvalgsordningen forhindrer, at du og jeg får det mindste at skulle have sagt i forhold til, om Danmark skal trækkes med i flere EU-love på retsområdet.«Skader et nej ikke Danmarks mulighed for at samarbejde med de øvrige EU-lande?
»Danmark kan uden problemer samarbejde internationalt om internationale problemer. Det er både i Danmarks og EUs interesse, og derfor er det utænkeligt, at nogle vil gå imod vores ønske om at samarbejde med resten af Europa - eller resten af verden for den sags skyld. Når EU-partierne påstår, at vi bliver isoleret, er det ren skræmmekampagne for at få danskerne til at give EU-partierne frikort til at indføre mere EU.«Hvor mener du, at grænserne bør gå for Danmarks engagement i EU-samarbejdet generelt?
»Jeg synes, at vi for længst har overskredet grænserne. EU har udviklet sig i en meget uheldig retning, der betyder, at mere og mere magt trækkes væk fra befolkningen og centreres i Bruxelles. Danmarks sidste beskyttelse mod tåbelige EU-tiltag er jo faktisk vores forbehold, og derfor er det meget vigtigt, at vi forsvarer vores retsforbehold og de andre forbehold. Det lyder mange gange som om, at man bliver isoleret, hvis man ikke rykker tættere ind i kernen af EU. Det er ikke rigtigt. Der er mange alternativer til EU - måder, hvorpå vi kan samarbejde med alle de lande, vi ønsker - uden at det skal ske på den mange gange uheldige og usolidariske måde, som EU dikterer.«Tema om afstemningen om retsforbeholdet er skrevet af TJECK Magazine med støtte fra EuropaNævnet.