SAMFUND

fre, 27 nov 2009

Mit studievalg

Hvordan finder man ud af, hvad man skal studere? Hvordan foregår undervisningen, og går det hele op i lektier

,

eller er der også tid til de vigtige ting: fredagsbar, fest og farver? TJECK sneg sig rundt på gangene på Det Biovidenskabelige Fakultet for Fødevarer, Veterinærmedicin og Naturressourcer i København.

(Artiklen er fra TJECK april 2009)

 

Trine Bundesen, 25 år: Mejeriingeniør

Enten ville jeg være journalist, eller også skulle det være noget med fysik, kemi og matematik. Jeg tog optagelsesprøven til Journalisthøjskolen og kom på stand by-plads, men jeg ville i gang med det samme, så jeg valgte at læse til bachelor i fødevarevidenskab. Undervejs var jeg i et halvt års praktik på to forskellige mejerier. Det var spændende, så jeg tog overbygningen som mejeriingeniør. Det har ikke været svært for mig at vælge. I min familie er der mejeriuddannede, og de har talt godt for uddannelsen. Vi har timer fra 8 til 15, og så har vi en ugentlig fridag. Om formiddagen har vi forelæsninger, og om eftermiddagen er vi i laboratoriet. Derudover bruger jeg to-tre timer om dagen på lektier. Der er meget pligtlæsning. Jeg havde ikke kemi på højeste niveau, så jeg havde meget, jeg skulle hente ind. Studiemiljøet er fantastisk godt. Vi har en rigtig god fredagsbar, som folk støtter op om. Som sønderjyde er jeg også tilmeldt en sønderjysk forening, hvor vi knytter bånd på kryds og tværs af fagene. I det hele taget er det mere socialt, end jeg troede. Vi tager ofte en tur i biografen eller laver mad sammen.

Astrid S. Andersen, 21 år - Naturressourcer

Jeg læste kemi på højt niveau i gymnasiet, for jeg vidste, at jeg gerne ville arbejde med naturressourcer. Men inden jeg begyndte at studere, ville jeg prøve at flytte hjemmefra og arbejde, så jeg vidste, hvad jeg kommer ud til efter studierne. Så jeg tog et sabbatår, hvor jeg prøvede tre forskellige arbejdspladser. Da jeg var lille, ville jeg redde regnskovene, men der var sjovt nok ingen steder, man kunne uddanne sig til det. I stedet findes der en kandidatuddannelse, der hedder agrikulturel udvikling, der handler om bæredygtigt land- og skovbrug i 3. verdens lande. Så nu tager jeg den bachelor, der fører derhen. Jeg går på første år, hvor jeg har 16 timers undervisning om ugen. På de lange dage har vi to timers teori og to timers forelæsning om formiddagen, og så har vi fire timers praktisk arbejde bagefter. Jeg bruger 10-15 timer på lektier om ugen – på en god uge. Det er ikke hver uge, jeg bruger så lang tid. De siger godt nok, at man normalt skal bruge 20 timer på lektier om ugen, men man får aldrig læst alt det, man har for. Især ikke i dag hvor jeg har lidt tømmermænd.  

Rebecca Deutsch, 21 år - Landskabsarkitektur

Da jeg skulle finde ud af, hvad jeg ville studere, gik jeg ind på ungdomsguiden ug.dk, hvor du skriver dine interesser, og så popper der artikler op om, hvad man kan studere. Mine interesser er biologi, kunst, arkitektur og natur, og her var landskabsarkitektur det eneste, hvor det hele gik op i en højere enhed. På studiet møder vi ved otte- eller ni-tiden og har halvanden times forelæsning. Det er ofte en ekstern forelæser fra en tegnestue, så der er god variation. Studiet er specielt, for vi har ikke nogen bøger, men vi skal selvfølgelig lære nogle teorier. Jeg bruger 50-60 timer om ugen på studiet, men det er mere en hobby og livsstil, end det er et studie. Vi har rigtig meget gruppearbejde. Det kan være svært, for hvis man har en god idé, og en anden mener det modsatte, så er det ret svært at gå på kompromis. Vi vælger heller ikke selv grupperne, men bliver sat sammen på kryds og tværs, men sådan er det jo også i virkeligheden. I fritiden er jeg formand for festudvalget, hvor vi arrangerer en stor fest to gange om året. Derudover er jeg med i en bestyrelse samt i et uddannelsespolitisk udvalg, der tager faglige problemer op.

Bjørn Øst Hansen, 21 år - Bioteknologi

Jeg troede egentlig, jeg skulle studere på DTU, hvor man også kan læse bioteknologi. Men jeg blev aldrig hentet på de studerendes dag, så det var rimelig dårlig reklame. Jeg hørte også fra mine venner, at DTU er lidt mere asocialt. I stedet kom jeg her på de studerendes dag. Jeg syntes, der var et lækkert miljø her, og det har jeg kun fået bekræftet siden. Desuden er 70% af de studerende kvinder, og det spiller vel altid en rolle. Alle kender alle, og det kan jeg godt lide. Vi har 24 timers undervisning om ugen, og jeg bruger 15 timer på lektier om ugen. Jeg er med til at styre fredagsbaren. Den er også åben tirsdag og torsdag, hvor man kan købe kaffe eller kakao. Tirsdag og torsdag lukker vi lukker kl. 19, så der kommer folk ikke for at drikke sig fulde. Der er jo også undervisning dagen efter. Om fredagen er baren til gengæld åben til kl. 24. En halv liter fadøl koster 15 kroner. Andre steder er fredagsbaren åben for alle, så de kan tjene penge, men her er det kun for de studerende. Vi sørger selv for øl og for, at alting virker. Hver fredag har vi to personer i baren til at betjene folk.