SAMFUND

søn, 07 jul 2013

Naturen er pissevigtig

På Aarhus-festivalen NorthSide var dette års Camino indtaget af Verdens Skove, som havde den japanske helsegren Shinrin Yoku som tema. Tekst og foto af Marlene Kejser NorthSide-festivalen i Aarhus har et årligt indgangsparti: Caminoen. I år var det organisationen Verdens Skove med Kristian Jørgensen i spidsen, der prydede de 2 km sti, der ligger på vej til festivalpladsen. ”Vi har fokus på den japanske helsegren Shinrin Yoku, hvor man bruger naturen som helende element,” fortæller Kristian. ”Det handler om de sanselige indtryk. Naturen kan give os et bedre helbred, og vi vil med denne Camino booste indtrykkene fra skoven.” Naturen er pissevigtig NorthSide-festivalen er kendt for at sætte stort fokus på bæredygtighed og miljø, og det lægger dette års Camino sig tæt op ad. ”Naturen er pissevigtig. Man må overveje, om skoven har mest værdi som stående eller som tømmer,” siger Christian og fortæller, at Shinrin Yoku netop handler om den stående skov. Her kan man slappe af, komme i balance og nyde skønheden i skoven. På Caminoen er der derfor hængekøjer, man kan tage en slapper i. Der er lagt vægt på både det visuelle og bæredygtige med blomster, sommerfugle og dyr lavet ud af storskrald og genbrugspapir. Festivalødelæggelse Kristian gør det klart, at turen på Caminoen skal være rar og hyggelig og altså ikke en løftet miljøpegefinger. ”Festivalødelæggelse kan overføres til den måde, vi behandler naturen på normalt,” siger han og fortsætter ”Vi vil gerne gøre folk nysgerrige på skoven, og forhåbentlig vil man tænke over skoven og vores brug af ressourcer, når man går igennem Caminoen.”  

Hvad er Shinrin Yoku?

Shinrin Yoku betyder Skovbad og er en japansk helsegren. Det er skovens medicin, og forskere har bevist, at det kan stabilisere blodtryk, nedsætte stress og forebygge kræft. Man er i kontakt med naturen, og det kan minde om en form for meditation.  

Hvordan udfører man Shinrin Yoku?

Du lader kamera , mobil, bekymringer og gøremål blive hjemme. Du tager ud i skoven og finder en sti, som du følger. Du tager skoven ind: lyt til rislende vandløb. Duft til træernes aroma. Følges du med nogen, så gå i stilhed og tal om jeres oplevelser af naturen, når I holder pauser. Man kan også sidde i stilhed og observere skovens liv: træer, blomster, dyreliv