ARTIKLER

lør, 07 okt 2017

Se dig omkring og vær kritisk

Med 84 bogudgivelser i bagagen er Bidstrup efterhånden en garvet forfatter.

Forfatteren Lise Bidstrup har netop udgivet romanen Reservedelens by, der er fjerde bog i den såkaldte Urban-serie. Med et samfundskritisk blik tager hun i serien fat i temaer som ulighed, overforbrug, higen efter berømmelse og i den seneste bog det barske tema; organhøsteri.

Tekst og foto: Julie Schuster Lapp

Med en uddannelse i religionsvidenskab, en stor interesse for mennesker og fokus på det samfund, vi lever i, har Lise Bidstrup skabt fire dystopiske bøger, som tager fat i nogle vigtige samfundsproblematikker. »Det handler om at åbne øjnene og se på det samfund, vi lever i,« siger hun og fortæller, at det er helt fantastisk at tage vigtige og ægte problematikker op til debat og putte dem i en fiktiv forklædning. For Bidstrup skriver om barske emner. Hun sætter ting på spidsen og lader læseren forstå, at der er tale om reelle problemer. Problemer, som vi bør have mere fokus på.

Skal du læse Blidstrup?

Man skal kaste sig over Bidstrups Urban-serie, hvis man bekymrer sig om den verden, vi lever i. Hun forklarer at bøgerne kan kategoriseres som samfundskritiske, med fokus på ulighed, skrevet af en sortseer. »Det lyder ikke som den bedste salgstale«, ler hun, men fortæller at de barske emner desværre tilhører en barsk virkelighed.

De rige og de fattige

Noget, som går igen i Urban-serien, er forholdet mellem de øverste og nederste lag i samfundet. I den nye bog har hun faktisk gjort skellet fysisk. For mens de fattige lever på jorden, render de rige rundt i deres hjem i ”svævebyerne”, som praktisk talt svæver over jorden. Bogen handler om organhøsteri, som er et kæmpe problem i Sydamerika. Det vil altså sige, når fattige sælger organer, de kan leve uden, for at få penge til overlevelse, men også de tilfælde, hvor fattige overfalder turister, bedøver dem og stjæler deres organer. »Jeg hørte om problemet for et par år siden og tænkte, at det var helt forfærdeligt. Men jeg oplevede, at mange slet ikke troede på, at det var et reelt problem,« fortæller Bidstrup og fortsætter: »Så jeg begyndte at undersøge det, og ifølge WHO sker ca. 5 procent af alle organtransplantationer ved stjålne eller solgte organer.« I bogen tager hun problematikken til det yderste, og hun håber, at den vil være med til at sætte større fokus på problemet.

Alle og alting inspirerer

Med 84 bogudgivelser i bagagen er Bidstrup efterhånden en garvet forfatter. Hun har blandt andet skrevet hestebøger til småpiger, voksenkrimier, fantasyromaer til unge og meget mere. Inspirationen til hendes mange udgivelser finder hun i alt. »Jeg bliver inspireret, når jeg ser mennesker på gaden, når jeg ser eller læser nyheder, ja selv igennem andres mobilsamtaler,« smiler hun. Desuden tager hun på mange rejser i forbindelse med skriveriet. Der har både været ture til Costa Rica, Burkino Faso og Brasilien, som alle har været store inspirationskilder til hendes bøger. »Jeg er enormt nysgerrig af natur. Nogle gange må min mand lige skubbe til mig, for han siger at jeg stirrer,« ler hun. Ganske små observationer som andres måde at gå på, håndbevægelser eller andre træk er nemlig det Bidstrup bruger til at skabe afveksling i personkarakteristikker. Og selvom hun normalt skriver på 2-3 bøger af gangen, bliver plottene ikke blandet sammen. »Nej, det synes jeg faktisk ikke. Det er meget forskellige bøger og personligheder, jeg skriver om. Heldigvis er min redaktør vågen og siger nogle gange, ”hov, nu har den person vist lige skiftet hårfarve”,« siger hun og smiler.
None

None

Bøgerne i Urban-serien kan læses uafhængigt af hinanden.

Hjertebøger

Trods de mange udgivelser er der dog ingen tvivl om, at Urban-serien har en ganske særlig plads i hendes hjerte. »Det er jo de bøger, hvor jeg får lov til at skrive om noget, jeg finder enormt vigtigt,« fortæller hun. Hun skriver dog ikke bøgerne som en facitliste og tager ikke videre stilling til, hvad der skal gøres ved problemet. »Den grundlæggende morale i Urban-serien er kort sagt, at vi skal behandle hinanden ordentlig«, forklarer hun og opfordrer alle til at kigge sig omkring og være kritiske over for det samfund, de lever i, og ikke bare flyde med strømmen. Dog føler hun også, at det er vigtigt at pointere, at bøgerne ikke er blevet skrevet for at give nogen dårlig samvittighed. Hun fremhæver de valgte problematikker og gør dem så karikerede som muligt for virkelig at understrege, at eksempelvis organhøsteri er et kæmpe problem i nogle dele af verden.

Der er mere i posen

Med Reservedelene by på gaden er Bidstrup slet ikke færdig med at skrive på Urban-serien. Hun har planer om at skrive en bog, der fokuserer på religion, og hvor stor en betydning det har for mange uenigheder i verden. »Sådan et emne kræver en masse af mig som forfatter, da jeg ikke har lyst til at tage side eller vælge en religion at skrive om«, siger hun og fortæller, at emnet ikke er helt færdigt med at blive vendt i hendes hoved. Derfor mener hun, at næste bog i serien nok kommer til at handle om racer og racehad. Selv tror hun aldrig, at Urban-serien slutter. »Den slutter, når den gamle sure mand inde i mig ikke har mere at brokke sig over,« griner hun og mener, at der stadig er mange emner, der kan tages op til yderligere debat.