Vi har flere gange fået at vide, at os danskere i gennemsnit arbejder mere og mere. Der er nogle, der intet har imod dette, hvor andre i stedet ønsker at have langt mere tid til familien, vennerne og sine hobbyer. Er du en af de sidstnævnte, kan det være, du skal overveje et job i et af de nedenstående brancher – her arbejder folk nemlig i gennemsnit færrest timer om ugen.
En kort, en lang
Der er stor forskel på, hvor meget danskerne i gennemsnit arbejder, alt efter hvilken branche, de arbejder i. Hvis du er lidt af en ”workaholic”, er det nok ikke et job i en af disse brancher, du skal finde arbejde i.
Den branche, hvor de ansatte arbejder allerfærrest timer om ugen, er restauranter og barer, hvor de i gennemsnit kun arbejder lidt over 32 timer om ugen. Dernæst kommer folk, der arbejder i butikker samt døgninstitutioner og hjemmeplejen. Som nummer fire på listen ligger læger, tandlæger og dyrlæger og sidst kommer ansatte indenfor rengøringsbranchen. Det er selvfølgelig mere underordnet, hvis du kun har et
studiejob i en af disse brancher, hvor især restaurant- og bar- samt butiksbranchen er steder, hvor mange unge arbejder deltid – men hvis det er en branche, du skal arbejde i resten af livet, kan der være mange timer at spare rent arbejdsmæssigt.
Brancherne, der for den gennemsnitlige danskerne derimod tilbyder mange arbejderstimer om ugen, og hvor der er lidt længere tid til fyraften, er blandt andet, når det kommer til transport af gods, anlægsarbejde og slagterier. Hvis du ikke har noget imod at tage arbejdshandskerne på og smøre ærmerne op, kan det være en af disse brancher, som tiltaler dig.
Formindsket risici ved kortere arbejdsdage
Noget, der dog også er værd at huske på er, at jo længere tid, man arbejder, jo længere tid vil man være udsat for ting, der på lang sigt kan medvirke til potentielle skader, man får i forbindelse med jobbet. Det kan være alt fra arbejdsulykker, til skader i ryg og led samt sygdomme, der er udløst af kemiske stoffer. Også stress bliver mange ramt af. Det kan være i forbindelse med for meget arbejde, usikkerhed på hvordan man klarer sig, manglende indflydelse på sit eget arbejde eller en rå omgangstone. Skaderne kan altså både være fysiske og psykiske, og det erhverv, man befinder sig i, har ofte også en stor indflydelse på dette.
Penge spiller - selvfølgelig - også en rolle
I nogle tilfælde – men selvfølgelig ikke alle – afspejler lønnen også de mange arbejdstimer. Ofte opnår du en højere løn i brancherne med mange timers arbejde, hvilket kan være en god opvejning for al den tid, man lægger i sit job hver uge. Samtidigt er der mange brancher, hvor de få arbejdertimer stemmer overens med den lavere løn, der bliver udbetalt.
Modsat kan man være heldig at ramme et af de erhverv, hvor man arbejder mindre, men stadig får en høj løn. Eksempelvis kan det godt være, at en
tandlæge i København i gennemsnit arbejder få timer, men han eller hun er stadig i en branche, hvor de tjener mere end gennemsnittet, hvilket kan være attraktivt for mange.
Husk at tage område og efterspørgsel i betragtning
Området, man arbejder i, og efterspørgslen har også en betydning for branchen, antal arbejdstimer og lønnen. En
advokat i Odense har højst sandsynligt lavere omkostninger end en advokat fra København, da huslejen vil være dyrere i Hovedstaden. Det er noget, der i sidste ende kan påvirke den endelige løn. Samtidigt kan efterspørgslen i nogle områder af Danmark være større inden for en given branche, som også er noget, man skal overveje, når der skal vælges job, eller når fordele og ulemper skal opvejes.
Nogle steder vil ansatte opleve problemer, hvis efterspørgslen er for lille, da der ikke vil være nok arbejde for medarbejderen – i andre situationer, kan efterspørgslen være høj, hvis der eksempelvis ikke er særlig mange i det specifikke distrikt, som kan udføre det stykke arbejde. Begge situationer kan påvirke arbejdsmængden for den specifikke person og lønnen i den forbindelse.
Der er altså brancher, hvor de ansatte arbejder langt mindre sammenlignet med andre som for eksempel restaurant- og barbranchen, hvor man kan opleve langt flere timers arbejde ugentlig, hvis man i stedet arbejder med transport af gods eller indenfor slagteri. Der er dog mange andre faktorer, der spiller ind som løn, efterspørgslen og det område af Danmark, man arbejder i.
(Indlægget er sponsoreret)