Hvert år flytter mange tusinde danske unge i forbindelse med deres studievalg.
Måske er du en af dem. Især hvis du ønsker at flytte til Aarhus eller København, er første udfordring bare at finde et sted at bo. Der flytter flere mennesker til byerne, end der bliver bygget boliger, og derfor er det svært at finde et sted at bo. Du har helt sikkert allerede opslag blandt dine venner på Facebook, der mere eller mindre desperat søger efter en bolig.Du har 4 muligheder for at finde et sted at bo:
1.Kollegium 2.Almindelig lejebolig 3.Køb selv 4.ForældrekøbMen hvad er bedst?
Kollegium og lejebolig med andre er bedst
I alle landets store studiebyer finder du kollegier. De er ofte bygget for mange år siden, men huslejen er lav og holdes nede ved lov. Samtidigt er der gode tog- og busforbindelser ind til de forskellige studier. Fordi at kollegierne er så billige, er det for de fleste studerende den bedste løsning. Udfordringen er bare, at efterspørgslen langt overmatcher udbuddet. Hvis du vil have en chance for at få en kollegiebolig, skal du derfor skrive dig op allerede nu.Takeaway: Skriv dig op til alle kollegier i den by, du ønsker at flytte til allerede nu – også selvom der er flere år, til du skal starte. Tildelingen af pladser foregår med almindelig venteliste og kan tage år for de attraktive kollegier.
Alternativet til kollegier er en almindelig lejebolig.
Det er især en udfordring, hvis du ønsker at bo for dig selv. 1V-boliger i Aarhus og København koster hele SU’en og mere til. De er også så attraktive, at duskal kende nogen, der kender nogen
for at have en chance. Et godt alternativ til at leje din egen lejlighed er at slå dig sammen med venner og veninder. I kan leje en 2-værelseslejlighed og dele denne. Regnestykker er dog endnu bedre, hvis I går sammen 4-5 personer og lejer en stor lejlighed.Der er flere fordele:
1. ”Indgangsbarrieren” er højere, fordi det kræver 5 og ikke 2 personer. Derfor er prisen per person også lavere. 2. I er nu 5 personer til at dele omkostninger som vaskepulver, internet og vedligeholdelse af lejligheden. 3. Så store lejligheder er typisk nybyggede. I får derfor et lækkert sted at bo. Lige nu er det muligt for under 16.000 kroner om måneden at leje 5-værelses lejligheder i indre København og blandt nybyggerier på Amager. Det giver en fordelagtig pris per personer. 4. I er også 5 personer til at dele indskud og forudbetalt leje. Indflytningsprisen falder derfor.Takeaway: Hvis du kan bo andre med samme, så er det billigere at bo sammen med 5 end med 1. Du får en bedre lejlighed at bo i og har flere penge til fornøjelser.
Dyrt og ufleksibelt at købe
Mulighed nummer 3 og 4 er enten at købe selv eller et forældrekøb. Mulighed 3 er i praksis begrænset af, at fast ejendom – lejligheder – i de store, danske studiebyer koster en million og opefter. Det er de færreste studerende, der kan klare den betaling, selv med et realkreditlån fra et villigt realkreditinstitut. Alternativet hertil er et forældrekøb, hvor dine forældre køber, og du lejer af dem. Denne konstruktion er især populær i de sværeste markeder – Aarhus og København.Udfordringer med et forældrekøb eller eget køb er flere:
1. Handelsomkostningerne er høje. I skal betale for en boligadvokat, tinglysningsafgifter til stiftelse af lån og skøde og når boligen skal sælges, skal I betale et ejendomsmæglersalær. 2. I kan risikere, at priserne på fast ejendom er faldet, når I vil sælge boligen igen. Ejendomspriserne går op og ned. Med mindre I har tid til at være i markedet i lang tid, kan I ikke være sikre på en værdistigning. 3. Efter du som studerende er flyttet ud, står I stadig med en lejlighed. Nu har I enten besværet med udlejning eller salg af lejligheden. Køb af en lejlighed er fortrinsvis en mulighed, hvis det ikke er muligt at komme på kollegium eller leje noget – for det er ofte dyrere og mere besværligt.Takeaway: Forældrekøb er en reel mulighed, men brug den først, hvis dine andre muligheder er udtømte.
Hvis du skal studere i ”Udkantsdanmark”, er der en undtagelse til reglen. Du kan finde 1V-lejligheder til cirka 300.000 kroner i Vordingborg, Næstved, Nykøbing Falster og mange andre byer. Med en finansiering på 30 % er det faktisk en udbetaling, du kan klare. Vær dog opmærksom på, at du med en så ”billig” lejlighed ikke kan få et realkreditlån, men alene et boliglån. Du kan sammenligne renter på boliglån her. Nye regler fra 2016 medfører, at du skal lægge 5 % af købesummen kontant, når du køber fast ejendom – vær også opmærksom på dette.