SEXBREVKASSE

tir, 10 mar 2015

Religionslæreren, der ikke prædiker

Det første jeg siger, når jeg kommer ind i en ny klasse, er, at jeg er rockstjerne, fortæller Stig, der er gymnasielærer

Når Stig ikke underviser i religion ved Vesthimmerlands Gymnasium og HF i Aars, krænger han sine antireligiøse meninger ud som forsanger i heavyrockbandet I’ll Be Damned

Tekst: Oda Hustad

Foto: Anders Teibel »Det første jeg siger, når jeg kommer ind i en ny klasse, er, at jeg er rockstjerne. Det giver nemme points,« griner Stig Gamborg Hansen og læner sig tilbage i en sort lædersofa på rock-spillestedet Stengade i København. Ved første øjekast ligner han en hvilken som helst anden religionslærer. Håret er kort, blondt og stramt redt tilbage. Brillerne er sorte og kantede, og uniformen er et pænt, tilknappet sort jakkesæt. Men om et par timer ryger den pæne facade. Om et par timer skal Stig skrige, vrænge skjorten åben og måske endda crowdsurfe på et råbende, øldrikkende publikum. Om et par timer er han nemlig ikke gymnasielærer-Stig mere, men forsanger-Stig i heavyrockbandet I’ll Be Damned. Foran Stengades fremmødte skal han stille sig op og synge af fuld hals om alle de ting, han er sur på her i verden. Især religion. »Det er, når jeg står på scenen, at jeg får lov til at råbe af alt det, jeg har lyst til. Det kan jeg ikke i klasselokalet. Musikken er min egen lille revolution, og det, jeg kan gøre for at ændre verden, er at råbe helt vildt,« fortæller han.

Faglighed fremfor prædiken

»Da jeg startede med at læse religionsvidenskab, interesserede religion mig, fordi jeg ikke kunne forstå, hvorfor folk troede på sådan noget fjollet noget. Og så måtte jeg jo forstå det gennem faget,« fortæller Stig. Den nysgerrighed vil den 32-årige aarhusianer gerne give videre til sine elever. Det gør han gennem at lære dem faget uden at prædike sin egen antireligiøsitet. »Jeg punker jo ikke mine elever med holdninger, jeg punker dem til selv at tænke. Og så må de jo tænke, hvad de vil,« mener han.

Præsten versus ateisten

Til hverdag møder Stig mange, som synes, det er en skør blanding at være religionslærer og ateistisk rockforsanger på samme tid. Det, synes han selv, er mærkeligt. »Det er som om, at hvis man var præst eller kristen, så ville det være okay at være religionslærer, men hvis man er antireligiøs, så kan man ikke. Så siger jeg: ’bare rolig, jeg er også samfundsfagslærer, og jeg stemmer heller ikke’,« griner han.