SEXBREVKASSE

fre, 18 sep 2015

Anmeldelse: Spang leverer begavet satire om Danmark

Emnerne strækker sig over alt fra vores besværlige skattesystem og flygtningekrisen til Fjällrävens magiske evner.  Spangs nye show ”Jonatan Spangs Danmark” er begavet og velkomponeret satire.

None

None

”Jonatans Spangs Danmark” spiller i København indtil den 3. oktober og tager derefter på turné i hele landet. Billetter kan købes HER

Anmeldt af: Marie Enevoldsen og Emilie Hendel Møller

Foto:Tobias Selns Markussen

Jonatan Spang hiver i bedste ejendomsmægler-stil et clipboard frem. Han er lige sprunget op på scenen og har skudt premieren på sit nyeste show i gang. Han bladrer igennem papirerne, som er sat fast på boardet med en klemme, mens han remser aftenens emner op: Noget med skat, flygtningekrisen, den offentlige transport og dronningen. Selvom opremsningen klinger lidt foredragsagtigt, fornemmer man den allerede her. Tonen. Den der ærkedanske, ironiske tone, der resten af aftenen løber som en rød tråd igennem showet og kulminerer i et hedt og fugtigt dansenummer et par timer senere.

Kedelig med vilje

Det er netop meningen, at emnerne lyder lidt tørre. Jonatan Spangs mission med sit nyeste show er at tage kærlig hånd om nogle af de emner, der på forhånd gør os danskere trætte i hovederne. Modsat de forrige shows har Spang denne gang slået selfie-funktionen fra og i stedet rettet blikket mod samfundet.

Med sin knastørre humor og med velkomponerede og begavede jokes lykkes det i den grad for Spang at gøre det usexede sexet.

Han tager os med på Borgerservice for at få fornyet passet; på dyrebordel, hvor Dan Jørgensen redder en lille gris; og han forklarer os, hvordan racister lærer at grine kunstigt. Og så får ”Djøf-æggehovederne” et slag i ny og næ. Et par enkelte steder i showet hiver Spang desværre også fat i nogle fortærskede emner som de italienske IC4-toge og underskuddet fra Melodi Grand Prix, men selv her lykkedes det ham at holde publikum fast.

Ikke bare sjov for at være sjov

Gennem hele showet er det tydeligt, at Jonatan Spang har noget på hjerte. Man er ikke i tvivl om, at han har sat sig godt ind i tingene, især når han leger med grænserne. Med politisk ukorrekte udsagn får han sat fokus på tendenser i samfundet, og han tegner et billede af det danske demokrati, hvor vi alle sammen sidder ved børnebordet og venter på en voksen, der kan tage sige af tingene.

Jonatan Spangs Danmark er en vellykket satire, hvor både indhold og formidling er gennemsyret af danskheden – helt til det sidste. Efter et hæsblæsende, erotisk dansenummer slutter vi i anledning af premieren selvfølgelig af med en fællessang.

None

None