SEXBREVKASSE

tir, 04 sep 2018

Sms-ordning hjælper unge piger ud af selvmordstanker

På et år har en femtedel af Gorltalks sms henvendelser handlet om selvskadende adfærd.

Hver tredje unge kvinde mellem 16 og 24 år har dårligt mentalt helbred, og antallet er stigende. Men med en enkelt sms kan de unge piger få hjælp. På bare et år har det vist sig som en livline for hundredvis af unge piger med selvmordstanker.

Krav, forventninger og dårligt selvværd. De unge piger er pressede som aldrig før, og ifølge tal fra Den Nationale Sundhedsprofil 2017 har hver tredje unge kvinde mellem 16 og 24 år et dårligt mentalt helbred. Det er en stigning på mere end 50 procent siden 2010. Den udvikling oplever rådgiverne også hos nonprofitorganisationen Girltalk.dk, som hjælper udsatte, unge piger gennem blandt andet samtaler og chatrådgivning. Derfor igangsatte organisationen sidste år en sms-ordning i samarbejde med Spar Nord Fonden. På bare et år har Girltalk.dk haft 1500 sms-henvendelser, og de anslår, at omkring en femtedel af dem handlede om selvskadende adfærd eller tanker om selvmord. — Sms-ordningen får de unge piger væk fra de akutte selvmordstanker. Med sms’en kan de række en hånd ud, når de har brug for det, og det er for mange mere overskueligt end at skulle ringe op. Vi oplever, at pigerne bruger det som en livline, når de sidder med de svære tanker, fortæller psykolog og direktør i Girltalk.dk, Anna Bjerre. Da sms-ordningen er anonym, kan Girltalk.dk ikke følge op hos pigerne i dagene efter, men ifølge Anna Bjerre råder de altid pigerne til at åbne op og tale med en voksen, de har tillid til, og som eventuelt kan hjælpe videre til fagpersoner.

Anderledes at blive voksen i dag

Hos Girltalk.dk oplever de, at det særligt er de helt unge piger mellem 12 og 15 år, der kæmper med tanker om selvskade — Vi har en hel generation af piger, hvor alt for mange skærer i sig selv eller sluger piller for at slippe for den smerte, de oplever inden i. Processen fra barn til voksen er en helt anden i dag end tidligere. Presset for at lykkes er massivt, og samtidig kigger alle med på de sociale medier. Det har mange piger svært ved at håndtere, og dem skal vi hjælpe, mener Anna Bjerre. Sms-ordningens gode effekt glæder Elisabeth Rosenbeck Viksnins, der er kommunikationschef i Spar Nord Fonden, som har doneret knap en halv million til projektet. — Kan vi gøre det bare en lille smule mere overskueligt for de her unge piger at række en hånd ud, så er vi lykkedes, mener Elisabeth Rosenbeck Viksnins.

Forpligtelse som samfund

På baggrund af sms-succesen udvider Spar Nord Fonden samarbejdet med Girltalk.dk og tildeler dem en million kroner årligt frem til 2020. De skal blandt andet gå til at klæde forældre til teenagepiger bedre på til at hjælpe deres døtre. — Det er så vigtigt et arbejde, Girltalk.dk og alle de frivillige gør. Vi har en forpligtelse som samfund til at støtte de her unge piger og vise både pigerne og deres forældre, at der er støtte og vejledning at hente, siger Elisabeth Rosenbeck Viksnins.