SPORT

man, 10 sep 2012

Tandlægeskræk kan blive dyrt

Camilla Storm Slumstrup droppede tandlægen, da hun fyldte 18. Hun var panisk angst for tandlæger. Det har kostet hende rigtig mange smerter og penge

Af Torben Elsig-Pedersen, redaktør

Mange unge undlader at gå til tandlæge. En af dem er Camilla Storm Slumstrup, som indtil for et lille års tid siden ikke været havde været til regelmæssige tandlægekontrol i mere end seks år. Hun havde “angst for at gå til tandlæge”. De manglende tandlægebesøg har kostet hende både smerter og penge. Bare ordet ”tandlæge” blev sagt i rummet, fik Camilla det forfærdeligt, hun fik svedeture og hjertebanken og ville ofte forlade lokalet eller forsøge at skifte samtaleemne hurtigst muligt. »Jeg fik det fysisk dårligt, hvis nogen fortalte, at de skulle til tandlæge eller bare nævnte deres tænder. Jeg var angst for, hvad der ville ske, hvis jeg tog til tandlægen og for hvad jeg eventuelt skulle have lavet,« fortæller Camilla Storm Slumstrup, der slap de jævnlige tandlægebesøg, da hun fyldte 18 år og røg ud af den kommunale skoletandpleje. I seks år var hun overhovedet ikke til regelmæssigt eftersyn. »Jeg vidste godt, at det var dumt. Jeg har en uddannelse med fokus på sundhed og vidste godt, at det var fornuftigt med regelmæssige tandlægebesøg. Men jeg turde ikke, jeg kunne bare ikke gøre det,« fortæller den nu 27-årige Camilla Storm Slumstrup. Flere gange oplevede hun at have tandsmerter, men når det gik over, udskød hun atter at bestille tid hos tandlægen. Angsten for at gå til tandlæger har ikke altid været der, men kom snigende og blev værre og værre efterhånden som tiden gik.  

Datteren skulle til tandlæge

Først da hendes datter fyldte to år og skulle til tandlæge for første gang, gik det op for hende, hvor angst hun egentlig var for at gå til tandlæge. Camilla besluttede sig for, at hun ikke ville overføre angsten for at gå til tandlæge til sit barn. Derfor fortalte hun om sin angst og tabu til sin kæreste, som hun bad støtte hende i at overvinde angsten. Forinden var der gået måneder med at google “tandlægeangst” og læse andres beretninger, for at finde frem til den helt rigtige tandlæge. Inden første besøg havde hun emailet tandlægen om hendes manglende tandlægebesøg og forklaret om hendes angst for at komme derhen. De første gange havde hun sin kæreste med, men hurtigt fik hun en god dialog med tandlægen om de behandlinger, der var nødvendige at få foretaget. »Jeg er meget overrasket over, hvor nemt det egentlig var, da jeg først kom i gang,« siger Camilla Storm Slumstrup.  

Dyrt at droppe tandlægen

De manglende regelmæssige besøg hos tandlægen har dog kostet dyrt. Camilla har i løbet af det sidste år brugt omkring 20.000 kr. på tandlægebehandlinger. »Havde jeg bare gået til fast tandlægekontrol, var det aldrig kommet op i de beløb, for det er faktisk ret billigt at gå til tandlæge, særligt når man er under 25 år, har jeg fundet ud af,« siger Camilla Storm Slumstrup. Hun er ikke alene om at droppe tandlægen. 10-12 procent af den voksne befolkning går ikke regelmæssigt til tandlæge. Nogle fordi de er nervøse eller direkte bange for at komme til tandlæge, mens andre finder det unødvendigt, fordi de ikke har ondt. Det er især de unge, der dropper tandlægen og derfor kører Tandlægeforeningen nu en kampagne for at få unge tilbage i tandplejesystemet.