Oprydning

tir, 17 nov 2009

Stud. Hash.

Efter politiets massive indsats mod hashklubberne er det i dag blandt andre velfungerende studerende, der er blevet pushere  (Fra TJECK, maj 2009) Jesper Hansen er pædagogstuderende ved Peter Sabroe seminariet i Århus, og som sidebeskæftigelse er han hashpusher. Før i tiden kom han i hashklubberne og købte hash til eget forbrug. Men efter de lukkede, er han selv begyndt at sælge. Ifølge ham er det nemlig ikke godt for de velfungerende hashrygere, at klubberne er lukket. - Miljøet omkring hash er blevet utrygt. Det er skidt, at almindelige mennesker, der har lyst til en joint, skal mødes med en skummel fyr i en mørk baggård for at få fat på lidt hash. De ved ikke, hvad de får, og de risikerer at blive snydt. Når det på den måde foregår i det skjulte, synes jeg, det er et bedre alternativ, at de kommer hos mig og køber det, fortæller Jesper Hansen.

Salget bliver spredt

Vicepolitikommissær ved Århus politi, Mogens Thomsen, ved godt, at hashsalget er blevet mere spredt, men forklarer at lukningen af klubberne ikke handlede om at sætte en stopper for folks hashrygning. - Vi har ingen forhåbninger om at stoppe folk i at ryge hash. Men klubberne er en gene for de folk, der bor i nærheden af dem, og vi modtog mange klager. Desuden ville vi sende det signal til unge mennesker, at det ikke er i orden at købe hash, som man køber bolsjer, siger Mogens Thomsen. Jesper Hansen fortæller, at han ofte har set de unge fyre, der efter hashklubbernes lukning, er begyndt at stå i Botanisk Have og andre steder rundt omkring i Århus for at sælge hash. - Nogle af dem er så unge, at jeg ikke engang selv ville sælge til dem. Men de sælger til alle. I klubberne skulle man være 18 år for at købe, men nu kan alle og enhver gå i Botanisk Have og købe et gram hash. Selv tjekker jeg heller ikke folks alder. Jeg beder bare folk om at skride, hvis de ser unge ud, siger Jesper Hansen med et alvorligt smil.

Pusher i joggingdragt

Personligt kender Jesper Hansen to andre fra sit seminarium, der sælger hash. I deres kundekreds er bl.a. en professor fra Aarhus Universitet, en unavngiven museumsinspektør og flere medicinstuderende. Han fortæller, at de har brug for et sted, hvor de kan købe deres hash uden at føle sig kriminaliserede. - Det er ikke fedt for dem at købe hash i en mørk baggård eller af en ung knægt i joggingdragt i Botanisk have. Derfor giver vi dem et bedre alternativ, siger han.

En samfundstjeneste

Ifølge Jesper Hansen har han en ren straffeattest og er ikke tidligere straffet. Han anser dog heller ikke sig selv som værende kriminel. - Jeg er skide træt af at blive kriminaliseret for at ryge hash. Jeg arbejder med børn og gør en indsats for samfundet, så jeg synes, det er nedværdigende for mig at købe hash i en mørk baggård og føle mig ussel over det. Så når jeg sælger under ordentlige, trygge forhold, så ser jeg ikke mig selv som kriminel. Jeg synes faktisk, jeg gør samfundet en tjeneste, slutter Jesper Hansen. Navnet Jesper Hansen er opdigtet, men hans rigtige navn er kendt af redaktionen.

af Rasmus Barud Thomsen / foto Colourbox