STUDIELIV

ons, 27 apr 2016

Elever tager ansvar for fremtiden: kræver bæredygtige gymnasier!

UngEnergi består af en stor gruppe klima- og miljøinteresserede frivillige landet over. (Colourbox)

En ny generation af klimabevidste elever stiller krav til deres gymnasier om at tage del i den grønne omstilling. Har du overvejet, hvad du kan gøre for at gøre dit gymnasium mere bæredygtigt?

Når du tager i skole, overvejer du så hvilken indflydelse, det har på klimaet? Det er der nemlig flere og flere elever der gør. Fra skolens energiforbrug, ressourcespildet ved engangs-plastikkrus, tøjforbruget blandt elever til retterne i kantinen, er områder hvor elever kræver handling og forlanger en mere bæredygtig skole.
None

None

 

Klimavenlig vegetardag i Kissers kantine

Marit fra Middelfart Gymnasium fik sammen med en gruppe veninder nedsat et grønt råd, og på bare et halvt år fik de gennemført store ændringer på skolen. De fik blandt andet Kisser, ejeren af kantinen, til at indføre en ugentlig vegetardag. Det var ikke nemt, for Kisser var selvfølgelig bekymret for faldende salg og røde tal på bundlinjen. Men det grønne råd fik overtalt Kisser til at prøve vegetarretter i en testperiode, og eftersom salget gik ganske fint, er den ugentlig vegetardag blevet fast inventar på Middelfart Gymnasium. Et tiltag, som sparer klimaet for mange kg. CO2 om året.

Tøjbytte frem for shopaholic

Tøjbytteeventet var en idé, der opstod blandt en gruppe elever på Aarhus katedralskole. De inviterede alle andre aarhusianske gymnasier med til eventen, og da dagen var slut, havde eleverne byttet ikke færre end 2500 stykker tøj. Det svarer til ca. 125.000 kg sparet CO2. Et nyt stykke tøj kan sagtens belaste klimaet med 50 kg CO2, så ved at bytte sig til en fed bluse eller et par lækre bukser skåner man klimaet.

Grøn energi på gymnasiet

På flere gymnasier opretter elever selv miljøråd, fordi de føler, at der mangler fokus på emnet. På Solrød Gymnasium startede Isabella i 1.g i 2015, og for hende var det uforståeligt at skolen ikke havde mere fokus på emnet. Så Isabella satte sig for at starte miljørådet selv, og det har allerede ført til, at skolen har fået lavet et energitjek med en energivejleder.

#Konkukørsel: Samkørsel til skolen

På Mariagerfjord Gymnasium fik miljøgruppen øje på den CO2-udledning, der er ved elevers transport til skolen. Hvis alle kører alene i sin bil, er der en enorm udledning af CO2 som kan spares – og så er det endda billigere og hyggeligere at køre sammen. Derfor igangsatte miljørådet en samkørsels-konkurrence, ”konkukørsel” (konkurrencekørsel, red), hvor det handlede om at samle flest mennesker i en bil, når man kørte til og fra skole. For at få point, skulle man poste et billede af sig selv og menneskerne i bilen, skrive hashtagget #konkukørsel, og på den måde blev pointene talt op. Vinderen vandt en festival billet til den bæredygtige festival Northside, sponsoreret af UngEnergi.
None

None

Forandringsagenter fra UngEnergi hjælper til

UngEnergi består af en stor gruppe klima- og miljøinteresserede frivillige landet over. En af UngEnergis mange aktiviteter er at hjælpe gymnasier med at blive bæredygtige – ved at hjælpe eleverne. UngEnergi besøger skoler og holder oplæg og hjælper med at planlægge fede projekter og events, og vi støtter jeres egne ideer, som fx indførsel af vegetardag, tøjbytteevents og energitjek.

5 topfede tips til jeres egen bæredygtige fredagsbar.

1.Gør jeres bar trendy – vis at det er cool at være bæredygtig 2.Server fadøl frem for flasker –Det er langt mere miljøvenligt 3.Lav en test af hver enkelt elevs CO2-udslip 4.Lav en ”pub-quiz” med spørgsmål om klima og miljø 5.Server bæredygtig mad – brug fx årstidens frugt og grønt