STUDIELIV

tir, 22 sep 2015

At rejse er at se

Man kommer på andre tanker når man rejser væk fra de trygge, men monotone, rammer i Danmark

Fire unge har bestilt en one way ticket til Bangkok – og er nu på den helt store opdagelsestur. Følg med i deres oplevelser her:

Tekst: Liv Anine Bang Kirkensgaard Foto: Michelle Danielsen Rytter

Du blinker.

Dong regninger og en fyldt kalender er en månedlig kvælden. Du blinker igen, denne gang træt og frustreret over at din dagligdag forbliver ensformet. Du har brug for luft, nye indtryk og oplevelser i rygsækken. Du træder langsomt i din uniform, og går på arbejde. Du er iført en varm jakke, og høretelefoner med hurtige rytmer. Du skal vågne nu. Du blinker. Irritabel over at skulle stå i kø i dit supermarked. Irritabel over fodgængerfeltets lange ventetid. Irritabel over din søvnmangel som du stadig ikke kan forsvare. Du trasker dovent op til din lejlighed hvor pligterne står for døren, og præmien først er at finde på den anden side. Men hvilken præmie? Et rent gulv, en tømt vaskekurv, fem læste sider med tilhørende noter kan ikke længere tilfredsstille dig. Du blinker. Denne gang hurtigt. Du skal være i kontrol og skarp i hovedet når du skal sige på gensyn til din familie i Kastrup lufthavn. Benplads er overvurderet ifølge dit flyselskab, men du er lettet og på vej. Du blinker. Tankerne går i ring i dit hoved. Uforudsete udgifter er endnu engang kommet bag på dig, og weekendens arrangementer venter forude. Pengene. Kampen om den store opsparing gør dig stresset, og igen bliver det et minus og et undskyld til banken. LÆS OGSÅ: "Disse destinationer er hotte i efteråret"
None

None

Du blinker.

Du er havnet på et lokalt marked med en taxachauffør ved navn Hat. Sammen har i brugt dagen på at udveksle viden om jeres fælles interesse. Mad. Du blinker. Du sidder på gulvet, omsværmet af myg og spiser en rå reje. Du glemmer at hygiejne findes, og taler videre med din nye kammerat, alt imens prægtige haner gør jer selskab. Du har det godt. Du blinker. Bedøvet af din families spørgsmål om hvordan dit liv udarter sig. Hvad skal du sige? Du blinker igen. Svaret er det samme; fint, ikke så meget, det går, stille og roligt. Du kan mærke dit hovedet har forladt Danmarks trykke rammer, og i stedet higer efter inspiration udefra. Du blinker. Hat giver dig hånden og siger tak for i aften. En fremmed mand har budt dig indenfor, lært fra sig og kaldt dig familie. Det varmer om hjertet. Du trasker langsomt og observant igennem den lille landsby på vej hjem, og dit hoved er for første gang i månedsvis tom for ord.
None

None

Du blinker.

Denne gang for at fjerne det løbende sved som vil fortsætte de næste par timer. Du kniber øjnene sammen. Din taske er tung, og niver lidt ved skuldrende men det er blevet dit kæreste eje. I hånden holder du et papstykke med et bynavn skrevet på Thai. Du skal videre, se nye ting og møde nye mennesker. Du blinker. Neon lys, dansene letpåklædte piger og et overvæld af plasticspande spækket med alkohol fastholder dit blik. Du cirkulere mellem barerne, og falder i snak med fire piger. Fire piger hvis dagligdag afhænger af gavmilde mænd, og hvis ugeløn koster dig en pakke cigaretter tilbage i Danmark. Du blinker. Uforstående og underligt til mode giver du hånden, og går i rask tempo tilbage. Væk. Du blinker. Nysgerrigt går du omkring i en ukendt by, hvor gadesælgere tilbyder dig pakkeløsninger på hver tredje gadehjørne. Blåøjet takker du ja, og bliver sendt på det der skulle forestille at være Bangkoks bedste rundvisning. Du blinker. Det flydende marked du ønskede at opleve, de store guldbelagte templer du ville have et billede af, er et fatamorgana. Du må erkende at pengene er spildt og du er blevet snydt. To ældre kvinder i bananbåde med en last af absolut skrammel samt fire forsøg på at sælge dig skræddersyet tøj, var dagens oplevelse. Du blinker. Der er vind, og du har glemt dine solbriller. Jungle, landsbyer og en skyfri himmel pryder dit blik, alt imens din koncentrationsevne arbejder på højtryk. Trafikken er kaotisk, men du føler dig tryk og trykker speederen i bund. LÆS OGSÅ: "En jordomrejse gør dig klogere"
None

None

Du blinker. Du kan ikke sove. Luften i bilen er tung og der er lang vej igen. Du kikker ud af vinduet, men kan intet se. Du lukker øjnene. Tænker tilbage på Danmark, dine venner og din familie og føler dig elsket. Dine tanker vandre. Penge mister sin værdi, og bliver pludselig et spørgsmål om handling. Hvor vil du hen? Hvad vil du se? Og hvad vil du give for det? Måske er det ikke kontoret med de farverige plakater som fortjener dine penge, men den haltende fiskermand som hjerteligt tager imod dig og transportere dig rundt i den Thailandske bugt. Du er tilfreds med dit valg. Sejlturen kostede dig en smule, men til gengæld lærte du at fiske og figurere rundt på en sejlbåd. Oveni fik du et nyt bekendtskab. Du åbner øjnene. Du drejer hovedet og skriver i din dagbog; der er to sider af en mønt. Den som andre vil sælge dig, og den som kræver handling. Sidstnævnte kan være hård, og til tider afkræftende men i længden tjener det mig bedst.