STUDIELIV

tor, 12 jan 2017

Baltisk dokumentarfilm-festival kommer til Aarhus

»Baltic Frames: Capturing the Poetic Everyday«, 13.-16. januar 2017. Billetter købes

HER

og koster 70 kroner per visning.

Januar er kendt for at være kedelig og grå, men årets første måned har faktisk mere at byde på end blot udsalg. I den kommende weekend kan du blandt andet opleve en række film fra Estland, Letland og Litauen i biografen Øst for Paradis i Aarhus.

Tekst: Marie Enevoldsen

For andet år i træk gæster filmfestivalen Baltic Frames Aarhus. Festivalen byder på syv dokumentarfilm fra de baltiske lande, som har en unik tradition for at lave poetiske dokumentarer – en genre, der ellers ofte bliver overset i dokumentarfilmens verden.

Baltic Frames lanceres af Det Danske Kulturinstitut i Letlands hovedstad, Riga, og vi glæder os især til at se disse tre film under festivalen:

Lørdag den 14/1 kl. 15.00:

»Pelican in the Dessert«, instrueret af Viesturs Kairiss, Letland 2014

Filmen er en fortælling om et land indeni et land og handler om Latgale, som markerer den østligste grænse af den EU. Det er det eneste katolske område i det ellers protestantiske Letland. Filmen er skudt i rolige og smukke omgivelser, hvor fortiden er til stede som minder, og fremtiden snart forsvinder.

Søndag den 15/1 kl. 15.00:

»The Chronicles of Melanie«, instrueret af Viesturs Kairišs, Letland 2016

None

None

Filmen er baseret på en fortælling om den lettiske kvinde Melanija Vanagas liv, og hvordan hun overlevede at blive deporteret fra Letland til Siberien under Anden Verdenskrig. Det er en sandfærdig fortælling om, hvor mirakuløst mennesket er, dets fantastiske ånd, samt de smertefulde skæbner, der blev en del af den forfærdelige tragedie Letland blev mødt af.

Mandag den 16/1 kl. 19.00:

»Fast Eddy’s old news«, instrueret af Marko Raat, Estland

Filmen handler om den ældre filmfotograf Ed Väär, som har fået kælenavnet »Fast Eddy«, fordi han altid nåede frem til gerningssteder før politiet. Mange af hans film er blevet vist på TV, men nu sidder Ed tilbage med hundredevis af film, som han ikke har fået solgt til nyhedsstationer. Filmen stiller spørgsmål til, om gamle nyheder overhovedet kan have en salgsværdi.

None

None