STUDIELIV

tor, 30 aug 2012

Danske børnefilm mister terræn

Ice Age er den bedste børnefilm. Det viser en ny undersøgelse blandt knap 1.000 filmelskere, som Amazon-ejede LOVEFiLM har lavet i Danmark i anledningen af filmfestivalen Buster. Det er i høj grad de store Hollywood blockbustere, som er populære, mens ”Terkel i knibe” er den eneste danske børnefilm der blander sig i top 5.

I midten af september åbner filmfestivalen Buster, som er en festival for børn og unge. I den forbindelse har LOVEFiLM.dk spurgt sine danske medlemmer om, hvilken børnefilm, der er den bedste nogensinde. Der var tæt løb mellem de mest populære børnefilm, men står det til de danske filmelskere, så er ”Ice Age” vinderen med 16 % af stemmerne. I 2002 udkom filmen, og den blev da også en af de største kassesucceser det år. Filmen foregår for 20.000 år siden, mens istiden faretruende nærmer sig. Den handler om tre vidt forskellige dyr, der drager ud på en halsbrækkende mission og oplever lidt af hvert. Lige i hælene på ”Ice Age” kommer på andenpladsen den oscarbelønnede ”Find Nemo” (2003) med 15 % af stemmerne. Filmen handler om den overbeskyttende klovnfisk Marlin, som svømmer gennem  det farvestrålende tropiske hav for at finde sin søn, Nemo, der er endt i et akvarium på en tandlægeklinik i Sydney. Klassikeren Shrek (2001) om den menneskefjendske trold af samme navn lander på en tredjeplads med 14 % af stemmerne.  

De danske børnefilm er ikke længere populære

Undersøgelsen viser med al tydelighed, at det er vanskeligt at vælge, hvilken børnefilm, der er den bedste. Ira Gladnikoff, Nordisk direktør i LOVEFiLM, forklarer: ”Vores undersøgelse konkluderer, at de danske filmelskere er vilde med de store produktioner som ”Ice Age”, ”Find Nemo” og ”Shrek”, mens de ser bort fra gamle danske klassikere som ”Bennys badekar” eller ”Krumme”.  

De 10 bedste børnefilm  

1)   

Ice Age (2002) – 16 %

Det er 20.000 år siden. Mens istiden faretruende nærmer sig, drager tre vidt forskellige dyr ud på en halsbrækkende mission. Det er den brydske, men samtidig brave mammut, Manfred - det lille slagfærdige dovendyr, Sid, - og den forræderriske sabeltiger, Diego. Sammen har de sat sig for at hjælpe en lille, bortkommen menneskedreng, tilbage til hans familie. Det bliver en nervepirrende, spændende, men også sjov færd gennem et barsk landskab, hvor naturen raser og blodtørstige fjender ligger på lur...  

2)   

Find Nemo (2003) – 15 %

Mød Nemo, en ung og nysgerrig klovnfisk, der bliver fanget af en sportsdykker og havner i et akvarium på en tandlægeklinik i Sydney. Nu er det op til Marlin, Nemos ængstelige far, at redde ham! Han får selskab af den hjælpsomme men meget glemsomme kirurgfisk Dory, og sammen begiver de sig ud i det store og farlige ocean. Undervejs tvinges de til at passere skrækindjagende hajer, surfende hav-skildpadder, lumske gopler, sultne måger og meget mere. Samtidig udtænker Nemo og de andre fisk i akvariet en dristig flugtplan, der måske kan føre dem tilbage til havet...

 

3)   

Shrek (2001) – 14 %

Du har aldrig mødt en helt som Shrek, charmetrolden, som blev en sensation i filmverden og bjergtog en hel verden med... det største eventyr, der aldrig er blevet fortalt!

 

4)   

Terkel i knibe (2004) – 13 %

Terkel går i 6A. Han er lidt af en tøsedreng, men god nok på bunden. Han har det langtfra let i skolen. Og hvad skal man gøre for at komme ind i varmen igen? Man mobber da selvfølgelig klassens tykke pige, Fede Dorit! Men hvem kunne vide, at hun ville hoppe ud af vinduet? At man ville begynde at få dødstrusler. At dyrevennen Gunner ikke har rent mel i posen, og at ingenting er som det ser ud? Ikke Terkel i hvert fald...

 

5)   

Ratatouille (2007) – 9 %

Man kan godt ende som køkkenchef, selv om man er født i en rendesten eller noget i den stil. Remy har alt det, der skal til for at blive kok i verdensklasse; en fremragende smag, sans for detaljer og så er han fransk. Han er desværre også en rotte, så han er ikke ligefrem velset i køkkenet på den mondæne restaurant. Pludselig har Paris fået en ny mesterkok, men selv om man kan tage rotten ud af rendestenen, så er spørgsmålet, om man kan tage rendestenen ud af rotten.

 

6)   

Bennys badekar (1971) – 8 %

Filmen er en dansk tegnefilm, som bl.a. er en del af danske kulturkanon. Filmen handler om Benny, som flygter fra de voksnes verden til en magisk verden i bunden af sit badekar. Her møder han alverdens væsener fx sørøvere, havfruer, blæksprutter og en masse andre havdyr.  

7)   

Gummi-Tarzan (1981) – 8 %

Gummi Tarzans rigtige navn er Ivan Olsen, men Ivans tarzantossede far gav ham øgenavnet da for 117. gang kom hjem fra skole efter at have fået buksevand. Så en dag får Ivan en voksen ven, som har et gyldigt ordsprog: "Der er altid noget, man er god til, man skal bare vide, hvad det er..."

 

8)   

Krummerne (1991) – 7 %

Hovedpersonen er selvsagt Krumme, der uden at gøre det med vilje, driver sine omgivelser til vanvid med daglige uheld og ballade. Men heldigvis for ham, har han en sød og overbærende familie, der taget livet og slagsmålene, som de kommer.

 

9)   

Madagascar (2005) – 6 %

Sammen med sine dyrevenner har løven Alex levet hele sit liv i fangenskab. De har vænnet sig til faste spisetider og et liv uden de store sorger og glæder. Gruppen af venner beslutter at se lidt på den omgivende storby, men ender i stedet på den afrikanske ø Madagaskar, hvor de pludselig skal lære at klare sig selv i naturen.

 

10)

Vil du se min smukke navle? (1978) – 3 %

Ungdomsfilm om en 8. klasses hyttetur til Sverige, børnenes indbyrdes intriger og ikke mindst deres forelskelser.

 

Kilde:

www.lovefilm.dk