STUDIELIV

tor, 18 jun 2009

Fjern SU i sommerferien

Findes der noget bedre end Danmark om sommeren? Det gør der helt sikkert. Men når alt kommer til alt, kan den danske sommer gå an. Forudsat temperaturen når over 20 grader, og at det ikke som sædvanligt pisser ned. Sommeren er der, hvor vi slapper af. Vi får oplevelser for livet i udlandet med dem, vi elsker. Vi spiller strandtennis i vandkanten. Slår telt op i haven. Tænder bål i parken og drikker lidt mere, end vi normalt gør til daglig. Det er en dejlig tid, hvor vi kan lade batterierne op i venten på det nye kapitel, der begynder efter sommerferien. Men hvorfor helvede skal det foregå på statens regning?

Druk, sex og stoffer belaster samfundet

Alle ved jo, at når de studerende først har fri, så bruger de al tiden på at dandere den og flakke omkring fra værtshus til værtshus. De hopper fra seng til seng, alt imens de i deres dekadente og forkælede adfærd påfører samfundet læssevis af udgifter i form af regninger til sundhedsvæsenet og renovationsbranchen. Deres liderlige kneppen rundt medfører spredning af den ene kønssygdom efter den anden. Deres uhæmmede druk og indtagelse af stoffer sender dem til udpumpning og afgiftning på hospitalet. Og på Bulgariens Sunny Bitch bliver de voldtaget og overfaldet. I sig selv belaster det ikke samfundet, men det gør de udgifter, der følger til psykolog-bistand og antidepressiva, som deres psykiske mén medfører.

En flok nasserøve

Og mens de studerende flader den på eksotiske strande til lyden af bølgeskvulp og calypsorytmer, må vi andre gå på arbejde iklædt alt for meget tøj og svede os igennem sommeren. Jeg kan simpelthen ikke se, hvorfor jeg skal gå og betale til, at studerende kan holde fest på min regning. Det er fuldstændig uacceptabelt. Ikke nok med at de allerede fedter rundt i årevis og belaster systemet uden at yde noget som helst, de får fandeme også ekstra klip til at fjolle rundt i en ungdomslang rus, mens det er mig, der betaler for det. Der findes et gammelt ordsprog, som jeg står last og brast om – man skal yde, før man kan nyde. Som jeg ser det nu, så bestiller de studerende ikke andet end at nasse. Og nasse indgår ikke engang i ordsproget.

Studenterhuen trykker ikke

Hvorfor skal hårdtarbejdende mennesker betale for, at studerende kan drikke sig i hegnet, ryge fede, sniffe coke og amfetamin, og hvad det ellers bliver til af syge ting? Hvorfor skal vi betale for, at de unge kan spilde tiden på ligegyldige og til tider direkte samfundsskadelige aktiviteter? Nu tænker du nok, hvordan det skader samfundet at sniffe en bane engang imellem. Men din ene bane er med til at understøtte narko-relateret kriminalitet, som smadrer hele nabolag. Vi taler om mord, overfald, afstraffelse, afpresning, gældsindkrævning. Det er alle konsekvenser af magtkampe mellem de forskellige distributører af narkotika. Har du nogensinde tænkt over det, eller er det ikke studenterhuen, der trykker?

Tvangsarbejde i sommerferien?

SU’en bør kun udbetales i de måneder, hvor de studerende rent faktisk er studieaktive, det vil sige fra semesterstart til eksamensafslutning. Derefter bør de studerende klare sig selv. Der er mange muligheder for at få timelønsarbejde i virksomheder, afløservagter på plejehjem og i café- og restaurationsbranchen. Der er masser af affald, som skal samles op. Der er mange strande, der har brug for en kærlig hånd, der fjerner de studerendes efterladenskaber. Der er mange ældre, som kunne bruge en besøgsven, der kan rulle dem ud i landskabet og tilføre dem nogle nye input. Et alternativ kunne være at lade de studerende beholde SU’en i sommerperioden, forudsat de sætter deres arbejdskraft til rådighed for staten i et antal timer, der modsvarer indtægten. Jeg kunne sagtens forestille mig, at de studerende arbejdede én dag om ugen. Det ville give en meget flot timeløn på cirka 180 kroner. Det er umådeligt flot, må man sige.

Anders Bernhoft