STUDIELIV

tir, 13 jun 2017

Har du en skater gemt i dig?

Sådan vælger du det rigtige skateboard.

Er du blevet bidt af skate-kulturen, men er du i tvivl om, hvilket skateboard du skal vælge? Vi guider, så du har de bedste forudsætninger for at vælge rigtigt første gang

.
Skateboarding har for alvor fået sit tag i den danske ungdom, og det er særdeles populært både som fritidsinteresse, transportform og sport. Oprindeligt stammer skateboardet fra surferkulturen på USA’s vestkyst. Når det ikke var vejr til at surfe, trak surferne ind på land, hvor de monterede hjul på deres gamle surfboards. Således kunne de bruges til at køre rundt på asfalterede veje og stier. I dag er det dog langt mere komplekst, end det var dengang.

Hvad er hensigten med dit board?

Det første, du skal gøre dig nogle tanker omkring, er, hvad hensigten med dit board er. Hvis du udelukkende vil bruge det som transportmiddel, kan du med fordel vælge et longboard, der ikke egner sig til tricks grundet sin størrelse. Det er derimod særdeles velegnet, når du skal fra A til B. Du finder et stort udvalg af longboards her.  Vil du køre på rampe eller lære at lave tricks, er det en god idé, hvis du vælger et traditionelt skateboard; det såkaldte shortboard.

Hvilket deck skal du så vælge?

Når du har besluttet dig for, om du skal have et longboard eller et klassisk skateboard, er det tid til at finde ud af, hvilken brættype du vil have. Generelt for begge typer — uanset om du vælger et longboard eller et almindeligt skateboard — er, at de skal være slidstærke, hårde og have en vis vægt. Grundet fleksibiliteten anvendes der ofte ahorntræ, når brættet fremstilles. Dog skelnes der mellem måden, brættet bliver limet sammen på; her anvendes henholdsvis kold- og varmlimning. Koldlimning tager længere tid, men til gengæld er det mere holdbart og slidstærkt. Grundet tiden, det skal hærde, stiger prisen også. Hvis du vil have et solidt skateboard, bør du af samme årsag vælge det, der er koldlimet — og hvis du vil have et billigt begynder-board, så vælger du den varmlimede variant.

Hvilke hjul skal du have?

Det er ikke kun brættet, du bør have med i dine overvejelser. Der findes også forskellige hjul, og generelt giver de store hjul større fart, imens de mindre hjul egner sig bedre til tricks. Skal du køre på rampe, er det derfor en god idé at vælge store hjul på mellem 55 – 65 mm. Hvis du skal lave tricks bør du vælge hjul på mellem 50 – 55 mm. På et longboard vil du have lettere ved at dreje, hvis du har små hjul. Omvendt vil du hurtigere miste fart, imens du med store hjul vil kunne holde en mere konstant fart i længere tid ad gangen. Udover størrelsen handler det i høj grad også om, hvor hårdt hjulet er. Et hårdt hjul har en lang levetid, men har sværere ved at holde fast i asfalten og er mindre stødabsorberende. De bløde hjul holder ikke i lige så lang tid, men til gengæld holder de bedre fast i asfalten og er mere stødabsorberende — så du ikke lige så let mærker ujævnheder i vejen. (Indlægget er sponsoreret)