STUDIELIV

tor, 12 maj 2016

Jeg bruger mine hænder

TJECK Magazine har talt med to unge, der bruger deres hænder.

Tuner du ind ind på DR1, er det tydeligt, at mange gerne vil bruge hænderne til andet end at ramme tastaturet på en computer. Overalt opleves et markant boom i antallet af livsstilsprogammer fra gør-det-selv-projekter til gastronomi i hjemmekøkkenet. Vi vil have ’hands on’ i hverdagen, og vi elsker tilsyneladende også at se andre bruge en boremaskine eller bage en blåbærtærte. TJECK Magazine har talt med to unge, der bruger deres hænder.

»Jeg er vild med tanken om at lave møbler fra bunden«

Tekst:

Anne Kildegaard Hansen

Foto: Privat
None

None

Flere håndværkeruddannelser slår lige nu deres succes fast med syvtommersøm heriblandt snedkeruddannelsen. Anna Sauermilch på 21 år har valgt at gribe til høvlen. Snedkeruddannelsen er en mellemting mellem det teoretiske og det mere skabende og kreative. Her bruger man både hovedet og hænderne, og det appellerer til en særlig gruppe af unge mennesker, som ikke bare vil sidde solidt plantet i en stol bag en computerskærm. Anna Sauermilch på 21 år er lige gået i gang med uddannelsen til møbelsnedker i København.

»Jeg har altid været glad for at bruge mine hænder, og jeg var helt vild med tanken om at få lov til at lave møbler fra bunden. Så da jeg hørte, at man kan tage grundforløbet på snedkeruddannelsen på et halvt år, var det helt perfekt. Grundforløbet er en god mulighed for at finde ud af, om snedkeri er noget, man vil arbejde med i fremtiden og hvis ikke, så giver det nogle gode færdigheder indenfor det at arbejde med træ, så man kan kaste sig ud i nogle gør-det-selv-projekter derhjemme,«

siger hun.

Hovedbrud og håndværk

Som snedker er der en del praktisk arbejde, men når man står i værkstedet og skal måle op, udregne vinkler og så videre, kræver det, at man samtidig er frisk i hovedet og kan tænke selv, fortæller Anna. Udover det praktiske arbejde i værkstedet lærer man også at bruge et tegneprogram på computeren til for eksempel at lave arbejdstegninger af nye møbler. Anna er fascineret af den fordybelse, der følges med arbejdet som møbelsnedker:

»Du skal sætte dig ind i alting omkring dit møbel: Tænke over form, materialevalg og mange andre ting. Det er fedt at følge hele processen og se, hvordan det møbel, som man selv har tegnet og udtænkt, langsomt tager form,«

siger hun.
None

None

Køkkenknive erstatter computeren

Daniel Juul på 21 var ikke fan af at gå i skole. Han har fundet sin passion i køkkenet Daniel Juul på 21 år er en af dem, der ikke nøjes med at fordøje det ene madprogram efter det andet i den bedste sendetid. Han har skiftet skoletasken ud med et forklæde og et sæt køkkenknive.

»Jeg har altid haft krudt i røven, så skolen har ikke rigtigt interesseret mig, og jeg har pjækket meget og lavet alt muligt andet dumt

,« fortæller Daniel, som er kokkeelev hos Knudhule Badehotel i Ry, der ligger mellem Silkeborg og Skanderborg.

»Min far har sin egen restaurant, så jeg har altid kunnet komme og arbejde hos ham og få brugt min energi,«

siger Daniel, der som 20-årig fik diagnosen ADHD.

Rus og ros

Allerede som spædbarn var Daniel med i køkkenet, og fra han var omkring 10 år, stillede han sig selv bag gryderne.

»Jeg synes, det er fedt at kunne lave noget mad, som andre synes smager godt, og som giver dem et smil på læben. Når gæsten siger, at maden er super lækker, det er dét, der giver mig kicket til at blive ved,«

siger Daniel og fortsætter:

»Det bedste er, når der har været stress på, og adrenalinen suser rundt. Så står man bagefter og snakker, griner og hygger sig med kollegaerne.«

Daniel drømmer om at få sin egen restaurant om 12 års tid, og han stræber ikke nødvendigvis efter at få en Michelin-stjerne, for det kræver, at man både presser sig selv og sit personale meget hårdt.

»Hvis jeg kan få en restaurant, hvor det hele kører rundt, og alt fungerer, så er det perfekt for mig,«

siger han og tilføjer, at menuen skal byde på klassisk, dansk mad, men på et forholdsvis højt gastronomisk niveau, hvor det ser godt og indbydende ud og naturligvis også smager lækkert.

FAKTA

Udviklingen i tal:

- Den 1. oktober 2015 var 1.034 unge i gang med snedker- og maskinsnedkeruddannelsen. I oktober 2013 var kun 564 i gang med samme uddannelse. Det høje antal ansøgere har betydet, at uddannelsen som noget nyt har måttet give en del afslag.

- Kokkeuddannelsen har oplevet stigende popularitet siden 2003, mens det særligt er drengene, der har ansøgt. Således udgør piger kun en tredjedel af elevtallet.

Kilde: Danmarks Statistik.