STUDIELIV

tor, 23 feb 2017

La La Land fornyer musicalgenren

LLL d 29 _5194.NEF

La La Land, premiere 23. februar 2017

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

None

None

I 30'erne, 40'erne og 50'erne var musicals en velkendt genre. De blev lavet så ofte, at Oscar Akademiet dengang førte prisen; "Best Musical Score". De seneste årtier er der dog blevet lave færre og færre musicals, og der er rigtigt langt imellem de gode.

Instruktør Damien Chazelle debuterede for et par år siden med jazz-filmen Whiplash. Nu er hans så tilbage med noget, som vel nok kan betegnes som en jazz-musical.

I La La Land møder vi dels den håbefulde og meget talentfulde jazzpianist, Sebastian, og vi møder den spirende skuespillerinde Mia, der til daglig arbejder i en coffeeshop hos Universal Studios. De kæmper begge for at bryde igennem i Los Angeles og er drevet af deres lyst til at blive til noget og blive "et navn". Men der er mange om buddet, og få som rigtigt bryder igennem, så de må nøjes med caféjobs og spillejobs i ligegyldige bands.

Ved et tilfælde møder de to hinanden, og der går ikke lang tid, før de forelsker sig. Men langsomt bliver de drevet fra hinanden, da det endelig ser ud som om, at de kan få gang i deres karrierer, og de nærmer sig noget som ligner et gennembrud. De må nu tage valget, om de vil følge deres karriereplaner eller kærligheden.

Der er langt imellem de gode musicals, men La La Land er virkelig en af de bedste. Filmen er vanvittig smuk, med imponerende locations, produktionsdesign og kamerature.

Visuelt nærmer filmen sig Wes Anderson møder "The Umbrellas of Cherbourg". Derudover er musikken helt sin egen, og den er fyldt med fantastiske stemningsfulde melodier. Også dansescenerne er virkelig flot koreograferet, og musik, billeder, skuespil og dans går op i en højere enhed.

Filmen kan som nævnt betegnes som en jazz-musical, og den er da også fyldt med lækker jazz. I disse jazzscener er Ryan Gosling perfekt som pianist, og han leverer en imponerende præstation på klaveret.

Emma Stone er også perfekt i rollen som den håbefulde skuespillerinde, og begge har scener, hvor de shiner. Bedst er de dog, når de er sammen. Samspillet og deres dans og sang er smukke og gribende.

Filmen er nomineret til 14 Oscars, og de er alle 14 fuldt ud fortjent.

Instruktøren Damien Chazelle er kun 32 år og imponerer som både instruktør og manuskriptforfatter på La La Land. Efter denne film glæder jeg mig som en sindssyg til at se hans næste.