STUDIELIV

tor, 04 aug 2016

Nye studerende kæmper om studiejobs

Et studiejob kan være alt fra piccolo eller piccoline til et job, hvor man kræver en bachelor

I sidste unge fik de unge at vide, om det blev et ja eller nej til drømmestudiet. Det har sat en ny raket i gang. De unge kæmper nu om ledige studiejob.

Studiestart er lig med jobsøgning.

I en virksomhed ansættes sælgere som de første, og ansatte til bogholderiet som det sidste. På samme måde er der en naturlov for de unges studiestart. Først får de unge at vide, om de er blevet optaget på drømmestudiet eller ej. Afhængigt af udfaldet på de to scenarier, sker der følgende: Et ja til drømmestudiet sætter boligsøgningen i gang. Hurtigt melder der sig en økonomisk udfordring, da både husleje, bøger, mad og et liv ved siden af studiet skal finansieres. Det resulterer i en hæsblæsende jagt på at få et studiejob. Et nej gør, at de unge enten søger ind på et andet studie, og med nogle få dages forsinkelse i forhold til de unge, der fik ja til drømmestudiet, begynder søgning efter et fritidsjob, der kan understøtte studieomkostningerne. Med et nej i bagagen vælger andre unge at tage et sabbatår, og søge job enten i Danmark eller udlandet. Her kan der være tale om fuldtidsjob, eller en kombination af flere fritidsjob.
None

None

Effekten mærker to af Danmarks jobportaler for unge: Ungarbejde.dk og Studiejob-danmark.dk. Indehaver Ole Holdgaard fortæller om den geografiske søgning:

”I øjeblikket ser vi, at den lokale trafik i studiebyerne eksploderer. Det er ikke kun Aalborg, Aarhus, Odense og København, der er tale om. Det store studieoptag i Region Syddanmark kan vi også se effekten af”.

Jobtyper de unge søger

Ligesom at en ’ungarbejder’ ikke kun er en ung under 18 år, så er ordet ’studiejob’ også mere nuanceret end som så. Et studenterjob kan være alt fra at være piccolo eller piccoline til et job, hvor det er en forudsætning, at en bachelor er gennemført. Et studiejob kan være, men behøver ikke at være branchespecifik. En jurastuderende vil alt andet lige søge et studiejob i et advokatfirma, imens eksempelvis kommunikationsstuderende søger mere bredt i forhold til brancher. LÆS OGSÅ: "5 alternative studiejobs (drop Netto!)"

”I øjeblikket, i forbindelse med studiestart, er relevansen i jobbet i forhold til studiet ikke den højeste prioritet. Det handler i højere grad om at jobbet er interessant og giver et økonomisk tilskud til den dyre studiestart, hvor der skal købes bøger og betales depositum til studieboligen”,

fortæller Ole Holdgaard. Udbuddet at studiejobs spænder derfor vidt. På jobportalen er der eksempelvis jobs hos Novo Nordisk og en lang række detailkæder. Om Studiejob-danmark.dk Studiejob-danmark.dk giver de unge mulighed for at søge elevplads og studiejob i hele Danmark. Der findes alle typer studiejobs, og de unge bliver vejledt i, hvordan de bedst kommer i betragtning til jobbet. De unge er som hovedregel vant til at arbejde via et fritidsjob, da mange af de unge i en årrække har brugt søster-jobportalen: Ungarbejde.dk