TJECK Teens

tir, 17 jan 2017

Drømmeby eller drømmestudie?

Selvom Anne måtte forlade de kendte rammer i Ry, føler hun sig allerede meget tryg ved det nye liv i København.

Du har nok tænkt over det. Skal jeg gå efter drømmestudiet eller studere i drømmebyen? For 21-årige Anne Buhl var ”Business Administration and Sociology” på Copenhagen Business School drømmestudiet, selvom det ligger 287 km fra hjembyen Ry i Jylland

Tekst: Julie Schuster Lapp

Meget få søger ind på den samme uddannelse på flere prioriteter, selvom den findes på flere universiteter i Danmark, men for Anne Buhl var sagen en helt anden, da hun skulle træffe valget. »Jeg valgte studie frem for by, og så måtte jeg jo til København,« ler Anne, der netop er ved at afslutte første semester på sit studie, Business Administration and Sociology. Lige præcis den uddannelse findes kun på Copenhagen Business School, også kaldet CBS, og den friske jyde måtte derfor hive teltpløkkerne op og bevæge sig mod Sjælland. For Anne havde det været mere nærliggende at vælge én af de lignende uddannelser indenfor erhvervsøkonomi og sociologi, som Aarhus Universitet tilbyder, da hun kommer fra nærområdet. »Jeg var nok blevet i Aarhus, hvis jeg kunne studere det samme, men det skyldes mest, at jeg ikke rigtig overvejede andre muligheder. Nu er jeg virkelig glad for at læse i København og gå på CBS,« fortæller hun smilende.

Flytterod og studiestress

Det er et stort skridt at flytte hjemmefra. Man må sige farvel til det, man kender, flytte fra mor og far og bevæge sig mod nye eventyr. »Der skete rigtig meget på samme tid. At flytte hjemmefra, væk fra alt det vante, og samtidig have tid og overskud til studiet var en udfordring, men ikke noget jeg ikke kunne klare,« fastslår Anne, som bestemt ikke mener, at man skal droppe et studie, fordi det ligger i en anden by, end man havde forestillet sig at studere i. Selvom Anne måtte forlade de kendte rammer i Ry, føler hun sig allerede meget tryg ved det nye liv i København. Bylivet har taget hånden om hende og trukket hende ind i en helt anden verden, end hun normalt har været vant til. »Jeg synes, at det er sjovt at være flyttet til en større by med mere liv,« siger hun grinende og fortæller om gode minder fra hjembyen, der er omgivet af søer, grønt landskab og en stilhed, som ligger langt fra det hektiske byliv i København. Til sammenligning bor der ver 1,2 mio. mennesker i hovedstaden, mens Ry kun rummer godt 6.000 beboere.

Nye relationer

Ved valget af studie langt fra hjembyen fulgte også en distance mellem vennerne og Anne. Mange af vennerne har valgt at blive i Aarhus for at studere, og selvom hun savner dem, har det ikke været et stort problem. »Jeg kendte mange i København i forvejen. Jeg har familie, efterskolevenner og venner fra mine rejser i mit sabbatår, som alle bor i byen, så jeg startede på ingen måde op uden netværk,« siger Anne, der er glad for at være kommet tæt på nogle af de venner, som hun længe har boet langt fra og derfor ikke har set så meget. Mange af de nye venner på studiet kommer fra København og omegn, men de har alle taget godt i mod den jyske tilflytter. »Det største problem, jeg har haft herovre, har faktisk været, at jeg ikke kunne finde rundt nogen steder uden GPS’en på min mobil i starten,« forklarer hun med et smil på læben. Anne er flyttet ind i en ungdomsbolig på Nørrebro, som har været en god måde at danne et socialt netværk på i den nye by. På hver etage er der et fællesrum med et køkken, der bliver brugt som et samlingspunkt for beboerne på etagen, blandt andet til fællespisning og andet hyggeligt. Desuden er der fremtidige planer om fællesaktiviteter, fredagshygge med øl og fester for hele ejendommen.

»Man skal ikke være bange for det nye«

I dagene op til flytningen kunne Anne godt mærke, at der var lidt langt til København, men det er ikke noget, der rører hende længere. »Der er rigtig mange gode muligheder herovre, og så tager det altså ikke mere end tre timer at komme hjem til gamle venner og familie,« siger Anne. »Der er en god fleksibilitet ved at studere på universitetet. Lige nu er jeg i en eksamensperiode, hvor jeg må melde fra nogle sociale arrangementer, men andre gange er der så et break i kalenderen, der giver plads til at se vennerne,« siger hun og fortæller, at hun på sigt vil skaffe sig et arbejde, men at det ikke har været førsteprioriteten. Anne ved godt, at mange bliver i nærområdet for at studere, men hun råder andre unge til også at springe ud i et byskifte. »Man skal ikke være bange for at flytte væk fra det, man kender, hvis man finder et studie, der lyder spændende. Der er så mange sociale aspekter ved det at være studerende, at man hurtigt lærer nye folk at kende.«

CITATER:

Man skal ikke være bange for at flytte væk fra det, man kender, hvis man finder et studie, der lyder spændende. Jeg synes, at det er sjovt at være flyttet til en større by med mere liv.