TJECK Teens

tir, 10 jan 2017

Sådan løsner du op for den stramme økonomi

Alle unge oplever ind imellem at måtte leve under en ekstra stram økonomi.

Du har læst hundredvis af sider i dine tunge studiebøger og knoklet et utal af timer på deltidsjobbet de sidste par uger. Alligevel sidder du nu med kold pasta og en tom flaske ketchup, mens du må se langt efter byture, sko og tøj eller den nyeste iPhone.

Lyder det bekendt? Alle unge oplever ind imellem at måtte leve under en ekstra stram økonomi. Men hvad gør man så, hvis saldoen går i minus, og man pludselig står og mangler penge her og nu? Det ser vi nærmere på i denne guide, hvor du bliver præsenteret for både budgetter og afbetalinger.

Læg et grundigt budget

Et solidt og realistisk budget er grundpillen i enhver sund økonomi. Desværre er det de færreste unge mennesker, som har erfaring med at lægge budgetter.

Hvis du ikke har prøvet at lave et budget før, så får du her en håndfuld gode råd:

  1. Du kan bruge et excel-ark på computeren eller en notesblok og en kuglepen
  2. Start med at skrive alle dine faste udgifter ned (husleje, mobilabonnement, fitness, transport mv.)
  3. Lav forskellige poster for at skabe bedre overblik - det kan være øvrige faste, madkonto, transport eller opsparing
  4. Før dine udgifter ind i dit budget - bruger du et excel-ark på computeren kan du altid rette i budgettet senere
  5. Lav et separat felt til din indkomst eller indkomster, hvad end det er løn, SU, boligstøtte eller andet

Hvad vil det sige at købe på afbetaling?

Har du ikke før stiftet bekendtskab med afbetaling, så kan konceptet forklares på følgende måde: Afbetaling betyder, at du køber noget uden at lægge alle pengene med det samme. Du betaler derimod af hen over en aftale periode og udskyder betalingen - deraf navnet 'afbetaling'. Afbetaling er altså en finansieringsform, som i og for sig også kan kaldes for et lån. Når du køber noget på afbetaling, så er det dog imidlertid fastlagt, hvad pengene er brugt på, hvormed det også adskiller sig en anelse fra almindelige forbrugslån. Markedet har udviklet sig hastigt de sidste par år, og særligt ViaBill er blevet en populær udbyder af køb på afbetaling. Du betaler nemlig ikke en eneste krone for selve lånet, så længe det købte ikke overstiger en pris på 2.000 kroner.

Når økonomien virkelig brænder på

Hvis du tidligere har haft lånt penge, som du ikke har kunnet betale tilbage, så er du måske havnet i RKI - Ribers Kreditinformation. I så fald kan det blive svært at låne penge eller købe på afbetaling på normal vis. Der findes dog nogle veje uden om denne udfordring - du kan f.eks. låne penge i Sverige trods RKI. Du bør dog altid overveje dine muligheder en ekstra gang, før du låner flere penge til at betale dine regninger her og nu. Undersøg først, om du har nogle ejendele du kan sælge, eller om du har mulighed for at tage en håndfuld ekstravagter på studiejobbet.