STUDIELIV

man, 06 feb 2012

Det er ikke arbejde når man er selvstændig

29-årige Toke Kruse arbejder nogle uger mere end 100 timer i sine fire firmaer. Men det er slet ikke arbejde, men frihed, mener han.

  Toke Kruse har været selvstændig, siden han var 18 år. I dag er han 29 og er netop taget til USA for at udbrede sit guldæg Billy’s Billing til det amerikanske marked. Det er et koncept, der gør det nemt for små selvstændige erhvervsdrivende og freelancere at styre et rengskab. Konceptet er allerede en succes på det danske marked, hvor Toke på få måneder har fået over 1000 kunder. http://www.youtube.com/watch?v=kKypgBGP7X8

Arbejde er frihed

Og det er netop det med at udvikle ting og få dem bredt ud, der er drivkraften for Toke mere end penge. Han erkender blankt, at han sikkert kunne tjene flere penge ved at finde et godt job. En arbejdstid på over 100 timer om ugen, når det går allerhedest til, levner ikke en timeløn, der er værd at prale af. - Men man skal tænke på, at det ikke er arbejde, når man er selvstændig, siger han. - Det skal man nok selv være iværksætter for helt at forstå. Og selvfølgelig er der perioder, hvor der er alt for mange møder, og hvor man ikke synes, det er sjovt. Men det handler om, at man jo selv vælger, hvad man skal arbejde med, når man er selvstændig. - Det ser jeg ikke som arbejde, men som frihed.  Det, der driver mig, er, at jeg har friheden til at sige: ”Jeg vil gerne gøre det let for andre erhversdrivende at lave regnskab. Ok, så laver jeg Billy’s Billing”. Eller: ”Jeg synes, det er sjovt at optimere, hvordan man laver en powerpoint-præsentation”. Og så laver jeg Slideshop. - Så jeg beskæftiger mig altid med noget, jeg synes er sjovt. Et eller andet med at se noget, der ikke fungerer og så finde ud af, hvordan man kan gøre det nemmere og billigere.

Lønarbejde udvikler ikke

None

None

Toke har prøvet at have lønarbejde. Han har blandt andet haft studiejob i Illum, ligesom han har været it-konsulent hos Coca Cola Nordics. Og det har været fint nok, fortæller han. Det er ikke selve det at have en chef, der  er problemet for ham. - Jeg er kommet fint ud af det med mine chefer. Der har ikke været noget der. Men problemet med lønarbejde er, at man ikke oplever nogen udvikling. - Man kan lære noget, men man oplever ikke glæden ved at se en virksomhed vokse.

Start med et marked hvor du selv er kunde

Toke startede sin første virksomhed allerede i gymnasiet. Sammen med to studiekammerater lavede han web-sider med flash, som var banebrydende på det tidspunkt. Siden da har han været  bagmand bag en række virksomheder med større eller mindre succes. Og netop fiaskoerne har lært ham et par ting om, hvad man skal  (og især ikke skal) gøre som iværksætter. - Mit vigtigste råd til nye iværksættere er: Start inden for et område, hvor du selv er kunde. For der har du selv siddet og manglet et eller andet, så der ved du, at der er et behov, og du forstår, hvad det er, kunden har brug for. -Hvis du starter noget op inden for et område, du ikke ved så meget om, så kan din idé være nok så god, men når din forståelse for markedsmekanismerne på det område ikke er god nok, så er det svært at få det til at blive en succes, siger han

Frokost-floppet

Toke bruger et af sine egne fejlslagne projekter som eksempel på, hvorfor man ikke skal kaste sig ud i et marked, man ikke fostår: Frokostportalen.dk. - Idéen var god nok. Vi smurte madpakker, som vi leverede til en række folkeskoler. Vi nåede op på at levere 1500 madpakker, hvilket var en succes i sig selv. Der er helt sikkert et marked for at levere mad til skolerne. Det var der dengang, og det er der i dag. -Der er bare lige et par problemer. Leveringen er enormt dyr, og forældrene vil ikke betale, hvad det koster at give deres børn noget ordentligt at spise. -Fejlen ved frokostportalen var, at jeg ikke selv havde stået i en situation, hvor jeg skulle smøre madpakker. Jeg havde ingen anelse om, hvad det indebar at skulle starte en form for restaurant op. -Så er det bedre at lave et regnskabsprogram, hvor folk takker en og siger: ”Hvor er det godt, du har lavet det her, det gør livet meget nemmere for mig”. - Så det er et rigtigt godt udgangspunkt at starte med noget, hvor man selv har haft et problem og tænkt, ”det her må kunne gøres bedre. http://www.youtube.com/watch?v=Q8BaYqONc8Y TV2 Nyhederne har været forbi Billy's Billing i forbindelse med, at de to iværksættere bag virksomheden, Toke Kruse og Sebastian Seilund, skal til USA for at videreudvikle regnskabsprogrammet.

Tre gode råd

Hvis man selv har lyst til at starte virksomhed, har Toke tre gode råd.

1: Vær så konkret som mulig

Hvad er det helt nøjagtigt for en vare/ydelse du vil tilbyde? Dernæst skal du fastsætte en pris. Hvad regner du med at tage for varen/ydelsen? Herefter spørger du minimum 10 mennesker, hvad de synes om idéen, og om de ville give den pris, du har fastsat, for varen. - Hvis du ikke sætter en pris på, vil næsten alle sige, det er en god idé, smiler Toke. Det er først, når man skal have penge op af lommen, at man bliver kritisk.

2: Produktet skal være unikt

Du skal sikre dig, at du enten leverer noget helt nyt eller også kan levere til en lavere pris end konkurrenterne.

3: Lav en grundig markedsanalyse

At forstå markedet er alfa og omega, hvis man vil have succes som iværksætter. Toke giver et eksempel på en idé, der teoretisk set er god, men som ikke fungerer på almindelige markedsbetingelser. -Jeg hørte om nogen, der havde udviklet en oppustelig cykelhjelm, der først blev udløst, når man væltede. Fin idé. Så ville folk kunne beskytte hovedet uden at skulle køre rundt med grimme cykelhjelme. Problemet var bare, at den ville komme til at koste 2500 kroner. Det er der ingen, der gider betale.  

Toke Kruses virksomheder

Billy’s Billing

Toke konstaterede, at de andre regnskabsprogrammer på markedet henvendte sig til bogholdere, revisorer og andre talknusere. Regnskabsprogrammet til den helt almindelige erhvervsdrivende, der ikke lige spiser begreber som debit og kredit til morgenmad, manglede. Ergo startede han Billy’s Billing, der gør det nemt for almindelige dødelige at styre et regnskab.

SlideShop

Gør det nemmere for virksomheder og private at lave Powerpoint-præsentationer.

Relation Technology

Toke har mange års erfaring i at udvikle websider og webshops til folk. Relation Technology går skridtet videre. Gennem råd og vejledning sørger Toke for, at kunderne får mest muligt ud af webside eller webshop. Optimering af indtjening i forhold til investering.

Addealing

Ligesom frokostprotalen er Addealing en af de mindre succesfulde virksomheder, Toke Kruse har stiftet. Addealings forretningskoncept er at købe og sælge bannerannoncer/bannerplads på auktionsbasis. Problemet er, erkender Toke, at selvom produktet er unikt, så er markedet ikke klar til det – endnu.