GADGETS

tir, 16 jan 2018

10 tips til at spise godt selvom du er på SU

Via app’en MineTilbud kan du spare mange penge.

Er du flyttet hjemmefra, og har du ikke længere adgang til mors kød- og flødegryder. Så frygt ikke! Jeg har nogle tips til dig, sådan du stadig kan spise fantastisk selvom du lever på SU’en.

Af Amir Amirian

Jeg har allerede gået igennem min studietid, og har levet min andel af år på SU. Dog har jeg altid spist godt, og jeg har aldrig spist rugbrød til aftensmad med mindre, at jeg havde lyst til det. Jeg har altid prioriteret at spise godt, men selvom jeg har prioriteret det, så har det krævet, at jeg har brugt mine madpenge med omtanke. Faktisk er mit madbudget ikke steget siden jeg er blevet færdiguddannet, og mine madvaner har ikke ændret sig.

Her får du nogle tips til, hvordan du ligesom mig kan leve godt på en SU

. 1.Kig altid tilbudsaviserne igennem 2.Spis efter hvilke råvarer, der er i sæson 3.Handle stort ind 4.Lav større portioner mad 5.Lav madpakker 6.Brug din fryser 7.Kød er dyrt, så lær at lave mad med billigere udskæringer 8.Lav mad på billige grøntsager 9.Erstat dyre råvarer med billigere alternativer 10.Lav alt fra bunden

Kig altid tilbudsaviserne igennem

Jeg har nok sparet flest penge på at se i tilbudsaviser. Dette gør jeg via app’en MineTilbud, da jeg selvfølgelig ikke gider at modtage reklamer. Det er ikke godt for miljøet. Oftest ser jeg tilbudsaviserne igennem når jeg alligevel ligger på sofaen og chiller, f.eks. når jeg ser et afsnit Venner på Netflix. Jeg gider selvfølgelig ikke at købe ind i 5 forskellige butikker, og derfor udvælger max 2 butikker, der har de bedste tilbud, og handler ind efter det. Dermed skal man også være lidt kreativ med madlavningen, da jeg oftest lavede mad ud fra hvad der var på tilbud.
None

None

 

Spis efter hvilke råvarer, der er i sæson

En af de største fejl folk laver er, at de ikke spiser efter sæson. Mange råvarer er muligt at købe året rundt pga. globaliseringen, men det ændre ikke på, at nogle råvarer er dyrere udenfor sæson. F.eks. er asparges pisse dyre udenfor sæson, men man kan få dem til en rimelig pris når de er i sæson. En af de gode måder at holde øje med dette er Aarstiderne, da de lægger opskrifter op efter sæsonens vare. Du kan derfor med god samvittighed få inspiration herfra.
None

None

 

Handle stort ind

Det er bare billigere at handle stort ind fremfor at købe enkelte produkter. Oftest vil man nemlig kunne spare f.eks. 5 kr. på at købe to pakker flødeost fremfor en enkelt. Det er muligt at det ”kun” er 5 kr., men på sigt kan det blive mange penge. Det er særligt godt at købe stort ind af produkter, der har en lang holdbarhedstid. F.eks. konserverede vare. Det er selvfølgelig vigtig kun at handle ind til, hvad man kan nå at spise. Madspild er IKKE okay.

Lav større portioner mad

Når du handler stort ind, så kan det ofte kræve, at du laver store portioner mad. Dermed vil det være fornuftigt, at man ind imellem afsætter en aften til at lave store portioner af flere type retter. Det er godt at vælge retter, hvor man bruger mange af de samme hovedingredienser. Dermed kan man handle stort ind af disse og spare en del penge, da det f.eks. altid er billigere at købe kød ind i store portioner. Generelt så egner simreretter sig rigtig godt til at lave mad i store mængder. Simreretter er også gode til at fryse ned og varme op igen. Alle ved nemlig, at en simreret smager bedre dagen efter. Læs mere om simreretter her: Hvis du er i tvivl om hvilke gryder, der er særlig gode til at lave simreretter i, så kan du læse min artikel om Le Creuset her.

Lav madpakker

En madpakke behøver ikke være en leverpostejsmad eller en makrelmad, der stinker. Det jeg oftest gjorde, hvilket jeg stadig gør i høj grad, er at lave en større portions aftensmad, også tage rester med på madpakke. Dette kan spare en for masser af penge, og det gør også ens liv nemmere. Dermed har man en spændende madpakke, og man bruger ikke penge på sandwich i byen eller på kantinemad. Derudover kan du bruge nogle af de vare du har købt stort ind af.
None

None

Brug din fryser

Din fryser er et vigtig redskab når du lever på en SU. Baggrunden for dette er, at du kan fryse portioner af mad ned når du laver store mænger mad på en gang. Den er dog også vigtig i andre sammenhænge. Jeg elsker f.eks. en god culottesteg, men denne udskæring er ret dyr. Oftest serverer jeg den når jeg har gæster, da det ikke er hverdagsmad. Derfor kan jeg ikke bare købe en culotte til 400 kr., da det vil ruinere mit madbudget. Oftest har butikkerne tilbud på sådanne dyre råvarer, og derfor er det bare om at købe en og fryse den ned når tilbuddet er der. Så har du altid den til når du får gæster, eller hvis du får lyst til at forkæle dig selv.
None

None

Kød er dyrt, så lær at lave mad med billigere udskæringer

En af de dyreste råvarer er kød og her særligt de dyre udskæringer, såsom culotte, filet, mørbrad m.v. Du kan dog få meget lækkert kød som er i den billigere ende. F.eks. er kødklump, bov, inder- og yderlår, skank, nyretapper m.v. Disse er fantastisk smagfulde, men udgør en billigere udskæring. Dette skyldes, at de enten ikke er eftertragtet eller fordi at koen har store mængder af den type kød. Lær lidt om de dyr du spiser. F.eks. kan jeg sige, at en huskeregel med koen er, at alt fra forenden af koen er til simremad, midten af koen er til panden / grill og bagenden af koen er til ovnen. Brug din lokale slagter. Oftest er slagteren billigere end man tror, da de har mange af de ”uønskede” udskæringer, som supermarkedet ikke har. Derudover er det lækkert at lave mad på kød, der sidder på knogle. f.eks. ossobuco.
None

None

 

Lav mad på billige grønsager

Grønsager er heller ikke altid billige. Lær derfor at lav mad på de billigere grønsager. F.eks. er kål oftest meget billig når det er i sæson. Jeg elsker denne grønkålsret eller denne Asian kålsalat. Du kan også lave hokkaido suppe eller andre supper.

Erstat dyre råvarer med billigere alternativer

Ret ofte vil en ret kræve, at du bruger nogle meget dyre ingredienser, f.eks. en dyr rødvin eller parmesan ost. Her er det bare at tænke ud af boksen, og se hvad du evt. kan erstatte det med. F.eks. en billigere ost, men hvor smagen minder meget om en parmesan, f.eks. Pecorino.
None

None

Lav alt fra bunden

Du kan hente rigtig mange penge hjem ved at lave din mad fra bunden. Jeg har f.eks. lavet min egen rugbrød og det er virkelig nemt. Generelt har jeg lavet mit eget brød, f.eks. boller osv. Mine ynglings gulerodsboller er denne. Jeg laver næsten alt fra bunden, da det smager bedre og det kan svare sig, da man spare en del penge på det. F.eks. laver jeg selv mayonnaise. Faktisk laver jeg næsten alt, dog ikke pasta.

Hvor får jeg inspiration til madretter

Helt overordnet så er Google din ven, og derfor er det nemmest at søge sig frem. Enten ved at søge på temaet, f.eks. simreretter, eller ved at søge på selve retten, f.eks. Spaghetti Bolognese.
None

None

Jeg kan dog anbefale nogle sider, som jeg selv bruger en del. Jeg er rigtig glad for Spise Med Price, Gastromand, Arla, Valdemarsro og Aarstiderne.

Konklusion

Jeg kan virkelig anbefale jer at tage brug af disse råd. Jeg har spist bedre end nogle af mine venner i den tid jeg har været studerende, og oftest har jeg brugt færre penge på det end de har.