GADGETS

man, 15 feb 2016

Antallet af rygere stagnerer

Langt de fleste rygere er startet med at ryge, da de var teenagere

Lungekræft, hjertekarsygdomme og KOL. Disse er bare nogle af de følgesygdomme, der er forbundet med rygning. Det kommer dog næppe som et chok for nogen, da vi konstant får ørerne tudet fulde af de negative konsekvenser ved rygning.

Ikke desto mindre afholder det ikke 17 procent af den danske befolkning fra stadig at pulse løs, og dette tal har været det samme siden 2011 viser en undersøgelse fra Gallup som Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen står bag. Men hvordan kan det være, når vi ved, hvor skadeligt og farligt det er?

Skræmmekampagne eller ej

Langt de fleste rygere er startet med at ryge, da de var teenagere, enten fordi det var sejt, for at blive accepteret i en gruppe eller som en del af deres eget ungdomsoprør. Størstedelen husker den første cigaret som en forfærdelig oplevelse, men allerede nummer to gik bedre, og pludselig var de fanget i nikotin-fælden. Inden de fik set sig om, var cigaretterne blevet en del af deres daglige rutine og en vane, de den dag i dag har svært ved at undvære. Sundhedsmyndighederne og diverse patientforeninger har i mange år brugt skræmmebilleder og –kampagner i kampen om at få folk til at stoppe med at ryge. Det har muligvis virket indtil for få år siden, men det lader til, at afskrækkende billeder af tilsodede lunger, døde fostre og ubehageligt store hals-svulster på cigaretpakkerne ikke kan påvirke de sidste 17 procent i retning af et rygestop. Ifølge seniorforsker og ph.d. på Copenhagen Business School, Thomas Z. Ramsøy, er det misforstået at anvende skræmmekampagner for at få folk til at kvitte smøgerne. Flere undersøgelser og erfaringer viser, at sådanne kampagner virker mod hensigten, idet de blot får folk til at kigge væk. I stedet bør man fokusere på det positive, man får ud af at stoppe med at ryge og hvordan et liv kan være uden cigaretter, mener han. LÆS OGSÅ: "Rygestop som ung, hvilke muligheder er der?"

Fordele ved rygestop

Det kommer formentlig ikke bag på nogen, at der udelukkende er fordele ved at stoppe med at ryge. Det gælder ikke kun helbredsmæssige fordel, men også økonomiske og kosmetiske. Udover en bedre lungefunktion, nedsat risiko for lungekræft, blodpropper og hjertetilfælde, sparer du nemlig også en masse penge og får en sundere og pænere hud. Eftersom blodcirkulationen forbedres, vil mange også opleve en stigende sexlyst, og fertiliteten vil ofte øges hos såvel mænd som kvinder.

Hvorfor er det så så svært at stoppe med at ryge?

Selvom listen af sundhedsmæssige gevinster er lang, kan det være utroligt svært og føles som et uoverskueligt projekt at stoppe med at ryge. Nedenfor er listet nogle af de komplikationer og irritationsmomenter, som mange oplever i forbindelse med et rygestop:
  • Humørsvingninger
  • Nervøsitet og uro
  • Koncentrationsbesvær
  • Øget appetit
  • Hoste
  • Hovedpine
  • Søvnproblemer
Det viser en undersøgelse fra 2012, som Statens Institut for Folkesundhed og Kræftens Bekæmpelse står bag, blandt 777 tidligere danske rygere. Personerne havde forsøgt rygestop i tre måneder og skulle angive, om de havde oplevet ovenstående reaktioner. Det virker umiddelbart ikke særligt tiltalende at stoppe med at ryge, hvis man på forhånd ved, at man skal igennem disse ubehageligheder. Symptomerne er dog langt fra lige slemme hos alle, og nogle vil være heldige helt at slippe. Har du truffet den svære beslutning at stoppe, kan det virke mere motiverende at kigge på de gode ting, der sker med kroppen dag for dag efter dit rygestop.

Positive effekter ved rygestop

Ifølge Healthexpress vil din krop hurtigt regenerere sig selv, og allerede 20 min. efter din sidste cigaret vil dit blodtryk og puls falde til et normalt niveau. Efter to dage uden cigaretter vil du opleve, at din smags- og lugtesans bliver bedre, og efter tre dage er al nikotin ude af kroppen. Eftersom nikotin er et afhængighedsskabende stof, er trangen til at ryge især slem i slutningen af den første uge, men vil derefter blive mindre, hvis du kæmper imod. Så hold fast ved din beslutning og beløn dig selv undervejs!