GADGETS

ons, 31 maj 2017

Går din radio død 1. oktober?

DAB-radioer der er købt før 2011 kan ikke længere bruges til digital radiolytning efter 1.oktober.

1.oktober 2017 skifter det digitale radioformat DAB til DAB+. Ældre DAB-radioer kan ikke modtage det nye radiosignal, derfor er det tid til at tjekke, om din radio kan modtage det nye format, eller om du har en legitim grund til at gå på jagt efter en ny DAB+-radio.

Til trods for medieudviklingen er det gamle medie, radioen, et medie, vi danskere elsker. Ifølge Gallup lytter 92 % af danskerne til radio ugentligt og i gennemsnit lytter danskere til radio næsten to timer om dagen. Mange danskere lytter til radio på en digital DAB-radio. Dette format overføres til DAB+ 1. oktober 2017, som giver plads til yderligere 12 landsdækkende radiokanaler. Lige nu er der kun plads til seks. Det nye DAB+ format betyder, at DAB-radioer der er købt før 2011 ikke længere kan bruges til digital radiolytning. Det er cirka 300.000 DAB-radioer, der må stille træskoene ved formatskiftet. Du kan teste om din DAB-radio er DAB+-konvertibel ved at tjekke, om din radio kan høre DR’s radiokanal P4. P4 kan nemlig kun høres på en DAB-radio, der kan modtage DAB+. Så kan du høre P4 på din DAB-radio, er din radio klar til, at det digitale radiosignal skifter 1. oktober. DAB+ er efterfølgeren til DAB og giver dig mulighed for at lytte til endnu flere kanaler. ’DAB+ og digital radio er fremtiden. Ligesom vi har flyttet os fra flow-tv til TV-on-demand, så erstattes det traditionelle radiosignal med DAB+ og digitale løsninger, der giver folk mulighed for at lytte til præcis de radioprogrammer de vil, hvor og når de vil. DAB+ giver mulighed for et meget større og bredere udvalg af radiokanaler, som gør, at man kan skræddersy sit radioforbrug,´ udtaler Tobias Enné, talsperson for kampagnesekretariatet Mere Radio.

Fakta om DAB+:

  • DAB+ er digital teknologi til at sende radio med på forskellige frekvenser
  • DAB+ er en forbedret version af DAB ("Digital Audio Broadcasting")
  • Til forskel fra DAB giver DAB+ mulighed for at sende flere kanaler – op til 12 flere
  • En DAB-radio af DAB+-standarden kan også modtage de nuværende DAB-kanaler, hvorimod en ældre DAB-radio ikke kan modtage DAB+
  • P4 er den eneste landsdækkende kanal, som kun kan modtages på DAB+. Kan man ikke høre P4 på sin DAB-radio, er det et tegn på, at den ikke understøtter DAB+-formatet
  • De fleste digitale radioapparater/DAB-radioer, der sælges i dag, er klar til DAB+. Tjek dette hos din lokale radioforhandler.