GADGETS

fre, 07 okt 2016

Igen og igen og…

Niels Korfitz Mortensen er 21 år og paralympisk svømmer

Den paralympiske atlet Niels Korfitz Mortensen og resten af Parasport Danmark demonstrerer ikke kun til De Paralympiske Lege, men hver dag, hvorfor det betaler sig at blive ved… og ved… og ved.

Tekst:

Anne Kildegaard

Hansen

Foto:

Anders M. Teibel

21-årige Niels Korfitz Mortensen er ikke som gennemsnittet. Faktisk er han født til at være noget særligt, og det er i helt håndgribelig forstand. Niels har nemlig ikke to hænder magen til dem, mange af os andre render rundt med. Han mangler sin højre underarm og har to fingre på venstre hånd. Alligevel rækker han højre hånd frem, da vi hilser på hinanden på Aarhus Svømmestadion. Hvorfor gøre tingene mere komplicerede end de er?

Intet er umuligt

Generelt ser Niels på muligheder frem for begrænsninger. Det bliver tydeligt, da vi sætter os ved indgangen til Aarhus Svømmestadion, mens resten af svømmeholdet flittigt crawler videre. »Jeg synes ikke, der er nogle udfordringer, som er helt uoverkommelige,« siger Niels og fortsætter: »Mit bedste råd til andre, der gerne vil opnå noget, selvom de har nogle udfordringer, er: Se muligheder frem for begrænsninger.«

Fra babysvømning til blå badebukser i Aarhus

Da Niels endnu ikke havde smidt bleen, blev han ligesom mange af os andre taget med til babysvømning i et lokalt varmtvandsbassin. »Jeg startede til babysvømning i Odense med min mor, da jeg var helt lille. I folkeskolen startede jeg i en svømmeklub, og så rykkede jeg til Randers Svømmeklub i 2009, fordi jeg gerne ville prøve mere konkurrencesvømning,« fortæller han, da vi er trukket indenfor i varmen i Aarhus. »Jeg flyttede til AGF i februar 2015, og her er jeg så nu,« siger han. Svømmerne udenfor når igennem mange forskellige discipliner, mens vi er der. Der er både børn og unge i vandet og to trænere, der kommer med kommandoer fra kanten. Niels træner med de hurtigste, men han smiler, da han indrømmer, at nogle af de andre – som både har stærke ben og arme at gøre brug af – svømmer lidt hurtigere end ham.

All for Rio

Niels rystede en smule, da han fik vind i håret oppe på tremetervippen på Aarhus Svømmestadion. Mon ikke han også rystede en smule indvendigt, da han få dage senere gjorde sig klar til at springe i vandet til De Paralympiske Lege i Rio? Vi fulgte med på DR1, DR3 og The World Wide Web fra den 7. til den 18. september. 21 danske atleter indtog de olympiske arenaer i Rio, og målsætningen var at tage fem medaljer med retur til Danmark. Den 9. september svømmede Niels sig til en femte plads i sit indledende heat i 100 meter butterfly, og han var kun 0.04 sekunder fra en finaleplads. »Det var super fedt at komme i gang. Jeg er lidt skuffet over resultatet, men jeg er kun lige begyndt, og jeg skal nok komme igen,« sagde Niels umiddelbart efter sin første svømmetur for åben skærm i både Brasilien, Danmark og resten af verden.

De sidste svømmetag

Den 17. september fik Niels æren af at være sidste dansker i aktion under årets PL . Han svømmede sig sikkert i finalen i 200 meter medley, da han endte som nummer fire i sit indledende heat. I finalen blev han nummer syv ud af otte finaledeltagere. Vi glæder os til at følge dig fremover, Niels. Og vi synes godt, du må prale med, at du er lidt sejere end gennemsnittet i svømmebassinet!

Yderligere resultater:

•Samlet 13. plads i 100 m fri •Samlet 12. plads i 50 m fri •8. plads i 100 m ryg