GADGETS

ons, 13 dec 2017

Kvinderne opblomstrer i musikbranchen

Den nyudklækkede 20-årige kvindelige solist Shakila Mirembe, er årets Spinnup-vinder

Den mangeårige debat om kvinders indflydelse på den danske musikscene blussede for nyligt op, da Danish Music Awards bar præg af at stærkt mandligt felt. Endvidere blev det i sidste uge afsløret, at de 10 mest streamede artister i Danmark alle er mænd – ligesom at de mest streamede danske artister udelukkende også rummer mænd på top 10 listen. Det betyder imidlertid ikke, at de kvindelige artister ikke opblomstrer rundt omkring.

Sammen med Royal Beer er Danmarks største musikselskab Universal Music gået mod strømmen og peger i dag på den 20-årige kvindelige solist Kihla som vinder af Spinnup Legatet. De danske kvindelig artister er for tiden presset; kigger man på hitlisterne er det mandlige kunstere som Gulddreng og Gilli, der domoninerer. Men de mandlige artister succes, betyder ikke at der ikke dukker kvindelig artister op. Det er den nyudklækkede Spinnup-vinder Shakila Mirembe, med kunstnernavnet Kihla, et bevis på. Side om side med artister som fx Soleima eller Moody.

Fra miniklaver til Garageband

Fortællingen om Kihla starter for 15 år siden, da Kihla i en alder af bare fem år får et lille miniklaver fra den lokale genbrugsbutik. Det blev senere skiftet ud med et keyboard, og selvom om Kihla egentlig er den eneste der er musikalsk anlagt i familien, har det alligevel haft indflydelse, at Michael Jackson & Whitney Housten evigt og altid flød ud af højtalerne i barndomshjemmet. Nu laver hun sin egen musik, som hun selv betegner som en blanding af pop, R&B og futuristisk jazz. Alt musikken er lavet på en iPad med Garageband, men selvom midlerne indtil videre har været små, er drømmene store - Jeg har ikke hørt om så mange, der ser ud som mig og laver denne type musik i Danmark, så jeg spændt på, hvordan folk tager imod det. Håbet er selvfølgelig, at jeg kan blive en af de kvindelige seje artister, der får en platform på det danske marked, men allermest er jeg bare glad for at få midlerne nu til at lave endnu mere musik, siger Kihla.

One Woman Army

Kihla modtog Spinnup Legatet, der gives én gang om året til et musikalsk stjerneskud som fx Kihla. Hos juryen, var der ingen tvivl om hvorfor valget faldt på netop hende - Kihla kan betegnes lidt som en one woman army, der laver alt om sin musik selv og så er hun en helstøbt pakke med et stærk visuelt udtryk. Hun er defineret i sin egen lyd, flotte klang, coolness og så er hun helt sin egen, udtaler Christian Skjølstrup, der sidder med i legat-juryen og er manager for blandt andet Gulddreng. Hos Royal Beer har de igennem længere tid støttet forskellige aspekter af musikken og givet en kærlig hånd til upcoming talenter med musikalske drømme, hvad end der er tale om festivalarrangøren, lydmanden eller sangskriveren. Kihla kan om nogle betegnes med en, der går rundt med en musikalsk drøm og kan dertil betegnes som lidt af en DYI-musiker. Med legatet følger der blandt andet 20.000 kr. og en optræden ved ét af årets helt store branche sammentræf SPOT festival - så måske Kihla’s musik i fremtiden skal ud af iPad’en og ind i musikstudiet.

Om Spinnup

Spinnup blev lanceret i Danmark for to år siden, med det formål at give alle med en kunstnerdrøm mulighed for at udgive musik. Således kan man via Spinnup udgive sin musik på alle de store digitale musiktjenester. Sammen med Royal Beer har Universal Music Denmark jagtet modtageren af Spinnup Legatet fra september og frem til nu. Som modtager af legatet, kan Kihla blandt andet se frem til en check på 20.000 kr., en mentorordning samt en optræden på SPOT festivallen 2018.