GADGETS

søn, 28 aug 2016

Linda P: - Jeg var jo ved at dø af druk

Linda P kalder sit nye "Normalt"

Komikeren Linda P. har vendt sit liv 180 grader rundt. Til september turnerer hun landet med den lykkelige afslutning på det liv, der aldrig har set mere lyst ud, end det gør lige nu

Af Tinus Elsig

Foto: Irfaan Khan

 "Skal Linda have hummer, som hun plejer?,"

spørger tjeneren Linda P’s PR-agent, da vi ankommer til caféen på Halmtorvet, hvor TJECK Magazine har sat Linda P stævne til en snak om hendes nye show.

"Øh, nej det tror jeg ikke,"

svarer han, og kigger retorisk på sit ur. Kl. er 9.04 mandag morgen, og vel er lækker mad, gerne spist ude, en af komikerens laster, men hummer, det er det dog for tidligt til Linda P. – eller Linda Pedersen som hun jo egentligt hedder – svinger ind ad døren, bestiller en yoghurt og interviewet går i gang.

 Fra klynkeshow til lykkelig afslutning

Hvis man ser bort fra hangen til hummer, er "dekadence" på ingen måde et begreb, der beskriver Linda P’s fortid. Tværtimod har den 31-årige pige fra Hvidovre levet et omflakkende, hårdt og turbulent liv med masser af tilfældig sex og flygtige bekendtskaber og alkohol. Det sidste var ved at tage livet af hende.

"Jeg var derude, hvor jeg var ved at dø af druk og min læge sagde"- "fortsæt og du har 2 år tilbage,"

siger hun. Det er blandt andet det, det nye show "Normalt" handler om. Om det totale

turn around

, der har gjort, at Linda i dag, med hendes egne ord, føler sig som "født på ny", og som fortæller en historie om, at man må tage tyren ved hornene og selv ændre sit liv til det bedre.

"Sidste show var meget et klynke-show, hvor jeg taler meget til dem, der har prøvet nogle af de samme ting, og som så bliver lidt i offer-rollen. Det er jeg ikke stor fan af. Jeg er fan af at sige ’man kan få det lige præcis som man vil have det, det handler bare om at arbejde for det’,"

siger hun, og fortæller om det nye show:

"Det handler om at komme tilbage til scratch, og det bliver en ’vol. 2’ af mit show fra 2014, der hed Hovedpinen, hvor man så, at jeg havde et lorteægteskab og blev skilt, og hvor jeg generelt bare havde det dårligt. I det her show er jeg gået skridtet videre, og har lavet det her show som faktisk er en fortsættelse. Det giver sandheden om, hvorfor jeg havde det så dårligt, og også hvad jeg har gjort ved det for at få det godt,"

siger hun.

Opråb: »kom ud af offer-rollen«

Det er ikke bare sjov og spas, når Linda P. står på scenen. Der skal også være en historie, tilhørerne kan tage med hjem. Og Linda P er flittig med at dele ud af det liv, der har budt hende på lidt af hvert samt flere ture i medie-maskineriet, hvor hun er blevet hængt ud på diverse forsider i de kulørte blade. Der ligger et opråb gemt i det nye show, afslører hun:

"Det er nemt at trække det kort, hvor man siger "fuck det, jeg er bare et ’fuck-up". Og jeg ser det alle vegne, den der tendens til at hygge-vugge i sin egen ulykke. Jeg tror jo egentligt, at alle mennesker har noget at bakse med, men der er forskel på, hvordan man tackler det. Hvis man vælger at dyrke en offer-rolle, så får man også et langt trist liv. Det kræver arbejde at blive glad, og det er også noget af det showet handler om,"

siger Linda P, der bruger sit arbejde til at arbejde med sig selv:

"Jeg bruger stand-up til at formidle mit liv. Det er talerør til at komme igennem til mig selv. Det er verdens bedste terapi at stå på scenen,"

siger hun.

Svært at være normal

Når Linda P kalder sit nye "

Normalt"

er det ikke så meget, fordi hun selv føler sig normal, men mere fordi hun har gennemgået en personlig udvikling, hvor hun i dag står ved sig selv, og ikke er bange for det. I dag kan hun se, at hun førhen distancerede sig fra sig selv ved at påtage sig en rolle, som hun i dag har lagt fra sig.

"Det er jo faktisk dejligt nemt at være unormal, altså sådan en "charming rebel". Det kan være røvhamrende hårdt at være normal, for det kan være pinligt at have været en af de der drenge, der sagde ’jeg har faktisk lyst til at gå hjem kl. 22 og drikke te,"

siger hun og fortæller at mødet med hendes nuværende – og mandlige – kæreste forandrede hendes syn på sig selv.

"Jeg manglede måske en mand, der kunne sætte mig på plads. Det lyder måske lidt åndssvagt, men jeg tror, at jeg manglede en, der turde bede mig om at holde kæft og som ville tage kampen. Jeg blev fascineret af ham, fordi han ville mig og kunne sige ’hvorfor spiller du så smart? Det er enormt uklædeligt’,"

siger hun, og fortæller om det, at hun både har været sammen med kvinder og mænd i sit liv:

"For mig handler det mere om menneskelighed end om at være sammen med en kvinde eller en mand. Jeg har aldrig være forelsket på den måde som jeg er det nu, og jeg ved, det er her jeg bliver gammel,"

siger hun og forklarer at hendes førhen så omtumlede tilværelse, hvor hun forhold til mange piger, måske var en flugt fra noget dybere:

"Der var nogle ting der gjorde, at det var nemmere for mig at være sammen med piger. Jeg tænkte, at jeg fik mere indblik, hvis jeg er sammen med dem alle sammen. Det gjorde jeg ikke, jeg fik bare virkelig ondt i skridtet. Men det var måske noget jeg gjorde for at komme så langt væk fra mig selv som overhovedet muligt,"

reflekterer hun.

Bedste show til dato

En stor del af Linda P’s folkelige popularitet ligger formentligt i den ærlighed hun ægger for dagen. Med de seneste to shows – Hovedpinen og nu "Normalt" – fører hun sit publikum gennem en rejse, der starter i det triste og slutter med en ny begyndelse på et bedre liv:

"Jeg er som født på ny. Det er første gang jeg er i et forhold, hvor jeg har det godt. Men jeg gider ikke at snakke om kernefamilie og de der ting. Jeg tror ikke jeg ender i det forhold, hvor man beder sin mand om at slå brættet ned eller op eller hvad fanden det er folk siger. Ender man der så tror jeg sgu, at man mangler nogle ting at snakke om,"

siger hun inden hun beder sin efterhånden solide fanskare begynde at glæde sig til det show, der kommer til at tage en anderledes om mere munter temperatur på Linda P’s tilværelse:

"Det bliver det sjoveste jeg nogensinde har lavet. Hold kæft vi har det sjovt med at lave det, og det er skide hårdt. Jeg har så ondt i lårene, når jeg kommer hjem. Jeg føler, at jeg har fået trælår hver dag. Mange rekvisitter, et stort show. Ambitionen er sindssyg, når det gælder scenografi. Jeg simulerer en fødsel på scenen. Der bliver drøn på,"

lover hun.

6 hurtige til Linda P

Hvad er du i gang med udover "Normalt"?

"Jeg skal snart lave en musical bygget over Monty Python’s hyle-morsomme

Holy Grail.

Blandt andet sammen med Lars Hjortshøj og Martin Brygmann".

Hvad er det store projekt i fremtiden?

 "Jeg vil gerne lave en film, som har rumsteret i mit hoved de seneste 10 år. Jeg vil ikke selv spille med, for jeg er ikke skuespiller. Jeg kan sige så meget, at den ikke bliver særligt behagelig. Jeg er fra Hvidovre, Sydhavnen – jeg har jo de triste historier at fortælle, men dem bilder jeg mig også ind, at jeg er god til at fortælle".

 

Hvilket publikum er det fedeste at optræde for?

»Aalborg og Odense er generelt glade for Stand-up, men Odense er et sindssygt godt publikum. Man har aldrig et dårligt show i Odense."

Hvad bruger du dine penge på?

 "Jeg bruger Jeg bruger skide mange penge på at invitere familie og venner på ud middag, og de spørger altid ’hvorfor skal vi have sådan noget dyr mad?".

Hvorfor skal man gå ind og se dit nye show?

"

Fordi det er det bedste og sjoveste, jeg har lavet, og fordi jeg synes folk skal komme ind og få slutningen af eventyret – den lykkelige slutning på alt det lort jeg har lavet".

Hvor går grænserne for hvad du deler med dit publikum?

"Jeg har ikke fundet grænserne for hvad jeg vil fortælle endnu. Der er nogle ting jeg ikke deler, fordi de ikke interesserer mig. Jeg synes det okay, at der er nogle ting, vi ikke forstår"

 

Jeg tror jo egentligt, at alle mennesker har noget at bakse med, men der er forskel på, hvordan man tackler det.