GADGETS

tor, 29 jun 2017

UV jagt hitter

Undervandsjagt – populært kaldet UV jagt – med spyd, snorkel og dykkermaske er blevet utroligt populært i Danmark de seneste år. Du får rørt dig og kommer ud i naturen – faktisk den eneste rigtige og relativt uberørte natur i Danmark. Under overfladen.

UV jagt giver en indre ro og en utrolig frihedsfølelse at svæve gennem vandet. Og så er der jagten og sporten i at kunne snige sig ind på fisken og fange byttet. Alle siger uden undtagelse, det er en utrolig spændende oplevelse. Og så er der gevinsten ved at kunne servere helt friskfanget fisk af bedste kvalitet for familie og venner. Det er meget let at komme i gang med undervandsjagt. Du skal egentlig kun bruge er en dykkermaske, en snorkel og så et spyd. Og så skal du selvfølgelig huske at købe det obligatoriske, statslige fisketegn. Dertil kommer så det relativt nødvendige udstyr som svømmefinner til hurtigere fremdrift, en dragt, der kan holde dig varm under vandet og nødvendigt sikkerhedsudstyr, når du er ude på dybere åbent vand. Og så er der selvfølgelig en hel verden af mange andre spændende ting og gadgets, der kan hjælpe dig og give mere succes i din undervandsjagt.

Træning og teknik

For at kunne dyrke UV jagt, skal du kunne svømme. Så måske skal der trænes lidt inden første jagt, så du ved, hvad du kan. Svømmetræning er godt, for UV jagt kræver en god fysisk form, hvis du skal svømme langt eller i stærk strøm. Og så giver styrke også overskud og dermed bedre kontrol over din vejrtrækning. Det er vigtigt med ro på vejrtrækningen, og at du er afslappet i vandet, for at du kan jage bedst under vandet.

Fisk og jagt

Fiskene gemmer sig på bunden i sandet (fladfisk) eller i tang, huler og sprækker i stenrev, kridt eller lerbund. Det er en god ide med en lygte til at lyse ind i huler og sprækker for at spotte fisk i skjul. Når du jagter fritsvømmede fisk som torsk, sej, multer, havørred eller makrel må du dykke ned og og finde fiskene, ligge stille eller gemme dig. Og så skal du øve dig i at ramme fisken det rette sted, så den dør med det samme. Det er ilde set at skamskyde fisk, og der er også en stor sandsynlighed for de river sig løs.

Sikkerhed

Husk altid at dykke med en makker. Og så skal du ALTID begynde med flere dyk på lavt vand for at blive fortroligt med dit udstyr, teknik og personlig formåen inden du bevæger dig ud på dybere vand i takt med din erfaring stiger. Gerne om sommeren, når vandtemperaturen er over 15 grader, så du kan vende dig til det koldere vand hen på året. Når du bliver bedre og vil ud på dybere vand er det vigtigt, du er helt og komplet vidende om tryk og dykning for at undgå black out i vandet. Husk også altid dykkerbøje selvom du snorkler. Det er vigtigt både kan se, hvor du er. Men lyt også selv efter både. Du kan ikke have blind tillid til, de ser din dykkerbøje. Du skal altid huske at aflade harpunen, inden du går op af vandet. Også under vandet er harpunen farlig, og du skal holde et godt øje med din makker, når du dyrker UV jagt.  

UV jagt udstyr 

Masken er den vigtigste del af dit UV jagt udstyr og kan ikke undværes. Uden masken er det umuligt at se noget. Derfor er det vigtigt at finde den maske, der passer dig og dit ansigt. Den skal sidde tæt til ansigtet og give dig et godt udsyn. De fleste finner kan bruges, men fridykker finner, der er meget lange, er bløde og meget behagelige at svømme med, og du bruger mindre energi, hvilket er vigtigt i UV jagt. Som nybegynder skal du vælge nogle af de blødeste. Der findes et væld af forskellige snorkeltyper og det er meget individuelt, hvad man kan foretrække. Generelt anbefales en simpel snorkel. Vandet er generelt ret koldt i Danmark og vil man dykke i længere tid kommer man ikke udenom en våddragt. Der findes dragter lavet specielt til UV-jagt, der er meget bløde og varme. De er lavet i to dele: long-john bukser og så en anorak med hætte. Man kan holde varmen op til tre gange så lang tid i sådan en dragt. I 7 mm neopren kan du bruge den hele året rundt. En 5 mm er mere behagelig at svømme, men kan kun bruges til sommerbrug. Der findes elastikharpuner og trykluftsharpuner. Elastik harpunerne bliver drevet af en eller to elastikker, man sætter i et hak i spyddet.Elastikharpuner er de almindeligste og de billigste. En god standart harpun er 90 cm. Men de fås i mange længder. Jo mere klart vand desto længere harpun kan du bruge. De lange harpuner er de kraftigste, men også de mest præcise. Trykluftharpuner bliver drevet af en luftfjeder, som man presser sammen med spyddet. Du kan selv regulere, hvor kraftig den skal være. Dertil kommer dykkerbøje, blybælte, handsker og opbevaring til din fangst.