DET SKER

tir, 22 mar 2016

Cathrine måtte flygte fra sin kæreste

25 årige Cathrine Møller Rolff rejser sammen med foreningen Bryd Tavsheden landet rundt

Han var sød, omsorgsfuld og sådan en fyr, man bare faldt for. En rigtig god kæreste. Cathrine mødte ham til en fest, da hun var 16, og han var 19. De klikkede og fandt hurtigt sammen. Fire år senere måtte hun flygte fra deres lejlighed efter en weekend med bank og voldtægt.

Tekst:

Christian Bødker Tegllund

25-årige Cathrine Møller Rolff rejser i dag landet rundt sammen med foreningen Bryd Tavsheden og fortæller sin historie. Historien om det fire år lange forhold, hvor kærestens adfærd gik fra at være kontrollerende og manipulerende til at være fysisk og psykisk voldelig. »Han kom fra et lidt andet miljø end mig, hvilket gjorde ham spændende. Men han havde to sider. Den ene dag kunne han være rigtig sød og charmerende, mens han den næste dag kunne være manipulerende og jaloux,« siger Cathrine. Det var hendes første rigtige kæreste, og forholdet var som alle andre fyldt med opkald, SMS'er og besøg i den første tid. Som forholdet blev mere og mere seriøst, udviklede jalousien sig. Hvor skulle Cathrine hen, og hvem skulle hun være sammen med. Drengevenner var forbudt og kunne kun ses som utroskab. I løbet af forholdets første år var den søde og charmerende kæreste pludselig blevet en kontrollerende og manipulerende faktor i Cathrines liv. Tøjet skulle være det, han havde valgt, og alt andet ville være uacceptabelt. Et forkert beslutning og Cathrine kunne se frem til at blive ignoreret eller talt ned til. »Det lyder måske underligt, men han forbød mig aldrig noget. Han fik det bare altid drejet, så han alligevel fik sin vilje. Han var ekstremt god til at manipulere mig og på den måde styre mig,« siger Cathrine. Men der var også gode dage. De dage som fik Cathrine til at mene, at det hele nok skulle gå. Inderst inde var han jo stadig den fyr, hun forelskede sig i som 16-årig. Der er i gennemsnit to elever i hver klasse, som har prøvet at blive slået eller været udsat for psykisk vold af de voksne i familien – og næsten lige så mange oplever vold fra deres kæreste. Men det er muligt at gøre noget ved volden. Det handler om at få sat ord på problemerne og søge råd og hjælp, hvis du oplever vold eller kender nogen der gør. Bryd Tavsheden tilbyder professionel rådgivning helt anonymt. Du kan skrive til brevkassen eller chatte med os på www.brydtavsheden.dk. Du kan også ringe på tlf. 20670506 eller snakke med os på snapchat.

HVORNÅR ER DET FORKERT

None

None

Efter nogle år forsøgte en gruppe veninder at gribe ind. »De hev fat i mig og fortalte mig ligeud, at de ikke syntes, at han behandlede mig ordentligt. Men der var jeg så dybt involveret i forholdet, at jeg ikke reagerede, på det de sagde, men bare blev generet, af den måde de sagde det på. De tog fat i mig som en gruppe, og jeg følte pludselig, at jeg skulle forsvare ham,« siger Cathrine. Det var ikke nemt at få øje på forholdets problemer, men de var der. Han havde jo aldrig slået hende, så hvor galt kunne det være. Det forgæves forsøg på at få Cathrine til at se problemerne i forholdet fik flere af veninderne til at opgive og forsvinde ud af hendes liv. Til en fest blev Cathrine og kæresten som så ofte før uvenner og kom op at skændes. Men dette skænderi var alligevel noget andet. »Det var første gang, han blev fysisk truende. Han hev mig i håret, knyttede næven foran mit ansigt og truede med at brække næsen på mig, hvis jeg ikke holdte min kæft,.« siger Cathrine. Hun blev for første gang alvorligt bange for manden, hun delte sit liv med. Men hun fortalte det ikke til nogen. Hun var forvirret og tog skylden på sig. Måske var hun også for højtråbende, og han var jo også fuld. Kort tid efter flyttede de sammen, og volden tog til. Hverdagen blev fyldt med konflikter. Kærestens liv var et virvar af frustrationer over mistede jobs og uddannelse, der aldrig ville lykkes. Frustrationer som i sidste ende ramte Cathrine. Hun snakkede ikke med nogen om problemerne i forholdet og kunne ikke sammenligne det med noget, da hun aldrig havde haft andre forhold. »Jeg tror, jeg havde haft en lavere tolerance, hvis det havde været min anden eller tredje kæreste. Jeg opdagede ikke, at det han gjorde var forkert, fordi jeg ikke havde noget at sammenligne med,« siger hun.

BRØD MED KÆRESTEN

Efter flere episoder med fysisk vold blev det alligevel for meget, og Cathrine valgte at forlade sin kæreste gennem fire år. Han flyttede ud af deres lejlighed, men kunne ikke acceptere hendes beslutning. Pludselig havde hun en trussel om selvmord hængende over sit hovedet, hvis ikke hun fortrød. En nat stod han med en kniv hævet over hende. Han var brudt ind i lejligheden, hvor Cathrine lå og sov. »Han overfalder mig og truer mig på livet med en køkkenkniv. Jeg blev udsat for både bank og voldtægt, indtil det lykkedes mig at slippe ud af lejligheden,« siger Cathrine. Da det endelig lykkedes hende at slippe væk, kom hun på skadestuen og fik for første gang fortalt hendes mor og politiet om de ting, hun havde måtte gennemleve de sidste fire år. LÆS OGSÅ:"»Jeg tror måske lige, at jeg er blevet voldtaget«" Cathrine er i dag 25 år og læser til pædagog. Sammen med foreningen Bryd Tavsheden bearbejder hun sine oplevelser ved at fortælle om de ting, hun blev udsat for. En fortælling om kærlighed der blev til vold, og hvorfor det er vigtigt altid at fastholde sit netværk og fortælle om de problemer, der kan opstå i nogle forhold. Ligegyldigt hvor privat det kan være.

Er du i et usundt forhold?

Vi har lavet en liste til dig over nogle af de advarselstegn, du skal kigge efter. Det er de første tegn på, at der er noget galt og som kan føre til både fysisk og psykisk vold. - Din kæreste er meget jaloux, vil altid vide hvor du er og hvem du er sammen med. - Din kæreste forstår ikke, hvorfor du skal bruge tid sammen med andre end ham eller hende. I skal være sammen hele tiden og det ender altid i et skænderi og dårlig stemning, når du prøver at se dine venner eller veninder. - Det er altid dig, der gør noget galt i jeres forhold – aldrig din kæreste. - Din kæreste taler nedsættende om dig, påpeger dine fejl og fortæller dig, at du skal være glad for, at han/hun overhovedet vil være sammen med dig. - Hvis du prøver at kæmpe imod eller gør noget din kæreste ikke bryder sig om, truer han eller hun med at gå fra dig. - Din kæreste vil altid bestemme over dig. Det kan eksempelvis være hvem du må se og hvornår, hvad du skal have på, hvad i skal lave, når i ses, eller hvad du skal mene om forskellige ting.