ARTIKLER

tor, 12 nov 2015

Gode råd fra en succesfuld iværksætter

Kristian Steensgaard Kristiansen lever i dag af at rådgive andre gennem sit firma KS Marketing.

Kristian Steensgaard Kristiansen er kun 19 år gammel, men har 4-5 års erfaring med iværksætteri. Han blev student fra hhx i sommer og er nu gået fuld tid med sin konsulentvirksomhed, hvor han hjælper andre virksomheder med deres synlighed på nettet

»Jeg startede med iværksætteri, da jeg var 14-15 år gammel. På det tidspunkt spillede jeg elite-ungdomsfodbold i AGF med 3-4 træninger om ugen plus kamp i weekenden. Derfor havde jeg ikke tid til et almindeligt fritidsjob, men tilbød mig med tekstforfatning og rådgivning til små onlinevirksomheder. Siden har jeg selv startet forskellige onlinevirksomheder, som siden er solgt fra,« fortæller Kristian Steensgaard Kristiansen. I dag lever han af at rådgive andre og dele ud af sine erfaringer. LÆS OGSÅ:"Det er vigtigt at prioritere"

Hvad har du igennem din erfaring som iværksætter lært, som du kan give videre til spirende iværksættere?

Først og fremmest er det vigtigt at sætte sig nogle målbare mål og delmål. Det er en stor motivationsfaktor at kunne opnå de delmål, man har sat på vejen mod det endelige mål. De små successer i form af delmål er vigtige at huske på. Endvidere har jeg lært, at de værdifulde erfaringer i højeste grad kommer af ”bare at springe ud i det”. Forbliver man i egen komfortzone uden at tage chancer, bliver man ikke de dyrebare erfaringer rigere. Det skal her siges, at økonomiske tab er en mulighed, men de erfaringer, man får retur, bør mindst være pengetabet værd. Slutteligt er det vigtigt at pointere, at man bestemt ikke behøver opfinde den dybe tallerken. Mener man, at man kan gøre det bedre end de etablerede virksomheder, er det bare at springe ud i det!

Hvad er den bedste motivation?

Motivation er utrolig vigtigt for en iværksætter hvad enten den består af penge, rigdom og økonomisk uafhængighed, eller den består af at have et arbejde, hvor weekend blot er 2 ekstra normale arbejdsdage, som man ser frem til. Det vigtige er at have en drøm/vision at forfølge, som kan bruges som motivation for arbejdet med virksomheden.

Hvor vigtigt er det at man har en stor startkapital?

Startkapital er ikke nødvendigvis en vigtig eller altafgørende faktor, det kommer helt an på, hvilket projekt man ønsker at starte op. Personligt startede jeg uden nogen form for startkapital. Jeg skrev derimod tekster for andre iværksættere og online-marketing konsulenter, og fik derigennem langsomt bygget en kapital op til brug på fremtidige projekter. Mange tror fejlagtigt, at man skal ligge inde med flere hundredetusinde kroner til et lager, før man kan starte en webshop op. Jeg byggede, med min daværende partner, eKostumer.dk op helt uden et eneste produkt på lager. Vi kørte derimod med en dropshipping-aftale via en af de større aktører på markedet. Hver gang vi fik en ordre, stod vores leverandør derfor for afsendelse af produktet, hvorefter vi afregnede internt i slutningen af måneden. Hvorvidt dette er den optimale metode, er ikke til at sige. Men denne type af aftaler muliggør, at iværksættere kan starte uden al for stor kapital.

Hvilke egenskaber udmærker en god iværksætter?

Jeg tror personligt ikke det er muligt at sætte lighedstegn mellem ”must have egenskaber” og ”en god iværksætter”. De vigtige og nødvendige egenskaber afhænger af, hvilket projekt man ønsker at starte op. Når det så er sagt, så tror jeg, at egenskaber som viljestyrke, stærkt personligt drive samt prioritering er uhyre vigtige.

Er det bedre at være flere sammen når man starter egen virksomhed, eller kan man sagtens gøre det selv?

Det afhænger meget af personlighederne og projektet. Begge sider har deres fordele og ulemper. En virksomhed kan sagtens startes ene mand, hvis man formår at prioritere sin tid korrekt og samtidig har et stærkt personligt drive. Man vil skulle bruge mange timer alene, og det kan være svært at holde gejsten oppe. Men i sidste ende vil det give tonsvis af gode erfaringer, da man derved har bevæget sig rundt i hele virksomhedens maskinrum. Endvidere kan det nævnes, at man som enemand højest sandsynligt vil få brug for at outsource nogle processer under opstarten, og man derfor muligvis vil skulle have brug for en mindre startkapital. Fordelene ved at starte flere sammen er dels mulighed for uddelegering af arbejdsopgaver og dels den interne opbakning og motivation for drømmen med projektet. Der er dog større sandsynlighed for interne uenigheder, som kan skabe splid i virksomheden og i værste tilfælde ødelægge projektet. Omvendt kan interne uenigheder også være sunde, da det muliggør ekstra omtanke omkring svære valg.